Гривня підтримала сама себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня підтримала сама себе

Валюта
2629
На валютному ринку сформувався тимчасовий надлишок валюти, який скупив Нацбанк. Лише за минулий четвер він викупив на ринку майже $150 млн. Банкіри пояснюють тренд зміцнення нацвалюти сезонними факторами, він може тривати ще деякий час.
Оновлення влади
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вчора подав у відставку. Вже завтра його заява надійде до Верховної Ради. З точки зору ситуації на валютному ринку момент вибрано вдало: у п’ятницю вартість долара на міжбанку опустилася на 0,66% – до 25,63 грн/$. Це мінімальний рівень долара за останній місяць: з 10 березня до 10 квітня курс коливався в діапазоні 25,5-27,25 грн/$.
Політичний фактор чинить другорядний вплив на ринок. «З огляду на вкрай пасивну позицію уряду в останні два-три місяці, гадаю, реакції валютного ринку саме на відставку Яценюка не буде, – каже голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран. – Я б охарактеризував ситуацію як повна невизначеність. Частка впливу економічних чинників зростає».
Велика купівля
Економічні чинники зараз «в плюсі». «Наприкінці березня обсяги виручки, що продаються на міжбанку, зросли за рахунок закінчення кварталу. Гривня була необхідна підприємствам для сплати податків (переважно податку на прибуток. – ред.), виплати заробітних плат наприкінці місяця», – пояснює директор казначейства банку «Кредит-Дніпро» Олег Курінний. Як повідомляв FinClub, фіскальні надходження до держбюджету в березні склали рекордний показник – 60,3 млрд грн.
Крім того, на зростання валютного курсу гривні вплинула і незначна активізація експорту. «Навесні-влітку обсяги експортної металургійної продукції зростають через те, що в теплу пору року, як правило, активізуються будівельні та ремонтні роботи. Відповідно зростає і надходження інвалюти на наші ринки», – зазначає Олег Курінний.
Скупка надлишків
НБУ, щоб не допустити надмірного зміцнення курсу гривні, у четвер провів інтервенцію з купівлі валюти по 25,8 грн/$. НБУ купив $147,5 млн. «Рішення про проведення інтервенції за фіксованим курсом замість традиційного валютного аукціону за курсом, визначеним за заявками банків, було прийнято у зв’язку із значним разовим перевищенням пропозиції над попитом», – заявив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.
Регулятор запевняє, що не ставить перед собою завдання утримати гривню на якомусь певному низькому або високому рівні. «Національний банк продовжує дотримуватися режиму гнучкого курсоутворення, за якого не протидіє руху курсу, зумовленому фундаментальними ринковими факторами. У той же час НБУ згладжує надмірні коливання курсу, що відбуваються в результаті ситуативних чинників», – пояснив пан Пономаренко.
Надлишки валюти банки не можуть купити самі. «Вимоги НБУ не дозволяють банкам купувати безготівкову валюту до своєї валютної позиції в обсязі більше 0,1% від значення регулятивного капіталу банку на день. Щоб не порушувати цього нормативу, банки продають раніше куплену саме в цей день валюту. Одним з покупців виступає НБУ. Він викуповує надлишок валюти на відповідних аукціонах», – говорить директор казначейства Ощадбанку Володимир Ісаков.
Перспективи ринку
НБУ купує валюту як у експортерів, так і у банків, які збільшують свої капітали. «Валютні аукціони НБУ з купівлі доларів вигідні експортерам тим, що, як правило, курс купівлі доларів Нацбанком вище за ринковий курс купівлі. Валютна інтервенція НБУ з купівлі валюти (фіксований курс і необмежений обсяг) вигідна насамперед банкам, які продають валюту з метою докапіталізації. Оскільки в поточних умовах поява на ринку обсягу пропозиції валюти, подібної тій, що була у четвер, призвела б до обвалу курсу долара», – розповідає начальник казначейства ВТБ Банку Станіслав Верхградський.
Такий тренд переважає. «Ситуація з платіжним балансом перейшла від фази постійного погіршення до фази поступового поліпшення, яке пов’язане як зі зменшенням купівель імпортерами через падіння купівельної спроможності населення, так і зі збільшенням надходжень експортерів у зв’язку із зростанням цін на сировину і метали на міжнародних ринках. Ситуація перевищення пропозиції валюти над купівлею може тривати один-три місяці», – каже начальник управління казначейства Індустріалбанку Антон Марюхнич.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас