Що означає «ні»? Нідерланди проголосували проти України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що означає «ні»? Нідерланди проголосували проти України

Казна та Політика
935
Жителі 17-мільйонної Країни тюльпанів на вчорашньому референдумі висловилися проти угоди про асоціацію з Україною. Згідно з екзитполами телеканалу NOS, в опитуванні взяли участь 32% виборців, з яких лише 38% проголосували «за», і 61% сказали «ні» угоді.
Метою угоди про асоціацію з Україною є поглиблення торгівлі та співпраці. Цей договір вже ратифікували 27 країн-членів Євросоюзу – всі, крім Нідерландів. Угоду затвердили обидві палати нідерландського парламенту, і вона частково набула чинності з 1 січня 2016 року.
Референдум щодо угоди про асоціацію Євросоюзу з Україною не створює юридичних зобов’язань. Уряд Нідерландів був змушений його скликати після того, як коаліція євроскептиків зібрала понад 430 000 підписів. У країні нещодавно було прийнято закон про проведення народного голосування, якщо ця ініціатива збере понад 300 000 підписів.
«Жителі Нідерландів проголосували «ні» на референдумі, аби показати, що вони проти Євросоюзу, або що вони проти України, або що вони просто не розуміють суті угоди про асоціацію. Результат голосування можна пояснити антиєвропейськими настроями в суспільстві, а також невдоволенням політичною елітою», – коментує результати референдуму професор політичних наук Університету Копенгагена Ребекка Едлер-Ніссен.
«Частина цинічної гри»
У редакторській статті «Референдум щодо України – цинічний, маніпулятивний, і ми маємо його бойкотувати» нідерландське видання DutchNews.nl стверджує, що народне голосування організували противники Євросоюзу, яким немає жодного діла до України, і їхня справжня мета – протестувати «Некзіт» (референдум про вихід Нідерландів із Євросоюзу).
«Українські студенти й десятки інших людей у Нідерландах агітують за угоду про асоціацію. Тисячі слів написано й мільйони євро платників податків витрачено. Гадаєте, це робиться для України? Ні. Насправді купка розумників на оплачуваних державою посадах задумала за допомогою референдуму скасувати рішення, прийняте владою. Без сумніву, слідом за цим почнеться кампанія зі збирання голосів за проведення референдуму про «Некзіт», – пише DutchNews.nl.
За твердженням видання, чиновники-євроскептики, вивчивши безліч законів і міжнародних договорів, вважають, що угода про асоціацію України з Євросоюзом найкращим чином підходить для того, щоб перевірити, як громадська думка Нідерландів зможе вплинути на політику ЄС.
«Організатори референдуму витратили приблизно 50 000 євро на друк антиукраїнських висловів на туалетному папері. Ще приблизно таку ж суму приватні компанії виділили на роздавання печива в публічних місцях. Цей референдум – частина цинічної гри», – пише DutchNews.nl.
Антиукраїнська агітація сформувала негативні стереотипи громадської думки. Як пише британське видання The Telegraph, згідно із соцопитуванням, 67% нідерландських виборців вважають, що угода про асоціацію – це прелюдія до вступу України до ЄС, і «68% кажуть, що не хочуть, аби їхні гроші текли в таку корумповану країну».
Організатори антиукраїнської кампанії від самого початку позиціонували голосування щодо договору про асоціацію з Україною як протест проти розширення Євросоюзу. Опоненти угоди стверджували, що влада Брюсселя, всупереч бажанню населення, хоче приєднати нові країни. Як пише агентство BBC, агітатори «ні»-кампанії називають результати вчорашнього референдуму «ляпасом», який невеликі, але горді Нідерланди дали «по обличчю європейського монстра».
Як вчинить Рютте
Кінцеве рішення про ратифікацію угоди про асоціацію з Україною має ухвалити прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Його першою реакцією було підкоритися бажанням більшості: «Якщо явка склала понад 30%, і табір противників асоціації здобув таку впевнену перемогу, ви не можете просто піти вперед і ратифікувати документ».
Однак Марк Рютте зазначив, що перш ніж прийняти рішення, він хоче «крок за кроком» обговорити результат референдуму зі своїм кабінетом міністрів, з Євросоюзом і нідерландським парламентом. Цей процес, ймовірно, розтягнеться на довгі тижні.
Як повідомляє агентство Reuters, у Брюсселі сподівалися, що явка на референдумі в Нідерландах буде дуже низькою, що дозволить проігнорувати результати цього волевиявлення. Тепер влада Євросоюзу буде зволікати, сподіваючись, що уряд Марка Рютте придумає спосіб, як дати зелене світло угоді.
Безумовно, негативні результати референдуму забезпечать головний біль кабміну Рютте, який агітував своїх співвітчизників проголосувати за асоціацію з Україною. Занепокоєння посилиться й у Брюсселі, оскільки переконлива перемога євроскептиків у Нідерландах створює серйозний привід переживати за розпад Євросоюзу. Адже менш ніж за три місяці у Британії має відбутися референдум про вихід королівства з ЄС. Що ж до України, то цілком можливо, що угода буде працювати, як і зараз, на тимчасовій основі. А для Нідерландів окремо будуть діяти винятки.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас