Чому офшорні фірми смердять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому офшорні фірми смердять

Світ
711
Президенти, спортсмени, банки – всі мають фірми закордоном, якщо вірити новому витоку даних з Панами. Однак часто ці фірми мають не офіси, а лише поштову адресу, що насправді є легальним, але – завжди підозрілим.
Футболіст Ліонель Мессі, український президент Петро Порошенко, глава аргентинської держави Маурісіо Макрі – усі вони, як заявляють автори розслідувань “Панамських документів”, володіли або і досі володіють офшорними фірмами. Витік даних компанії Mossack Fonseca, що базується у столиці Панами, дозволив поглянути на діяльність загалом 214 тисяч подібних офшорок.
Чому офшорні фірми смердять
Відомі власники офшорних компаній
Така фірма часто складається лише з поштової скриньки, яка насправді є дуже важливою. Адже завдяки поштовій адресі визначається її місцезнаходження. А гроші на рахунку такої фірми оподатковуються за законодавством країни її місцезнаходження. Переваги очевидні: якщо податкові ставки у країні власника фірми вищі за ставки оподаткування у країні, де знаходиться офшор, економляться гроші. Ще один плюс: такою фірмою може керувати людина, яка не є власником коштів. А власник активів залишається анонімом. Також уможливлюється приховання фінансових потоків, що дозволяє не тільки відмивати брудні кошти, а й примножувати їх.
Чи кожен власник офшорної компанії є злочинцем?
Ні, саме по собі володіння фірмою закордоном – навіть якщо вона існує лише як поштова скринька – ще не є порушенням закону. “Однак слід спитати себе, чому хтось вдається до таких дій? – радить експерт з оподаткування та євродепутат від “Зелених” Свен Ґіґольд. – Насправді так вчиняють лише тоді, коли є що ховати”. За його словами, межа легального перейдена тоді, коли за мету створення фірми ставиться уникнення оподаткування доходів у країні її власника. Як правило, йдеться про ухилення від сплати податків, які, згідно з так званим принципом світових прибутків, повинні бути сплачені за місцем проживання.
Чому офшорні фірми смердять
Чи всі власники офшорів багатії?
Теоретично, будь-хто може відкрити офшорну компанію, але чи дасть щось така дія? “Ні, – говорить Свен Ґіґольд. – У звичайних працівників податки знімаються прямо із зарплати. Офшор має сенс тільки коли йдеться про капітальні вкладення, до того ж у великих обсягах”. Тому люди з низьким доходом рідко вдаються до відкриття офшорної компанії.
Окрім того, потрібно витрачатися на послуги дорогих контор на кшталт Mossack Fonseca. Такий крок можна зрозуміти лише тоді, коли повінстю втрачена віра у банківську та правову системи, пояснює Ґіґольд. “Але й у цьому випадку потрібно себе спитати, чи є Панама першою адресою”, – говорить євродепутат і автор книги “Висушені податкові гавані”.
Про що податківці можуть дізнатися зі списку?
З “Панамських документів” ми поки що знаємо лише те, що певні політики та спортсмени пов’язані з офшорками. Це надає податківцям новий інструмент для перевірок. “Тепер податкова має перевірити, чи згадуються розкриті фірми у податкових деклараціях пов’язаних з ними осіб”, – каже Ґіґольд. Чи є ці кошти “чистими”, чи були з них сплачені податки? “Вже з огляду на тих європейців, які згадуються в списку, можна дійти висновку, що це не той випадок”, – переконаний євродепутат.
Чиновники вже розпочали роботу. В Іспанії та Австрії тривають податкові перевірки, в ході яких викриті дані щодо офшорних компаній розглядають під збільшувальним склом. Зі свого боку, звинувачені активували свою оборону: Ліонель Мессі та Маурісіо Макрі спростовують звинувачення. Що це дасть – залежить від наполегливості податкових слідчих та результатів їхньої роботи.
Що можна вдіяти проти офшорів?
“Банки грають ключову роль”, – певен Свен Ґіґольд. Власники офшорів, як правило, довго не затримують свої гроші на Панамі або в іншій податковій оазі. Вони прагнуть, щоб їхні гроші працювали. Не даремно в “Панамських документах” також згадуються назви деяких фінансових установ – у тому числі німецьких, – які охоче приймали гроші своїх клієнтів і з великою імовірністю не запитували про їхнє походження. Свен Ґіґольд таким чином закликає, щоб усі банки повідомляли податківців, коли вони мають справу з особами з відповідних країн.
США уже мають свій досвід. Так, усі шівейцарські банки – якщо вони мають справу з американцями – повинні повідомляти США про те, з ким вони працюють. Це, звісно, лише перший крок, тому багато власників можуть перевести свої гроші – наприклад, на Панаму.
Яка шкода офшорів?
Тиск для втілення змін великий: економічно через ухилення від сплати податків всі країни втрачають дуже багато. Однак найбільше шкоди завдає те, що злочини залишаються привабливими, каже Ґіґольд. “Торгівля наркотиками, зброєю, шантаж – все це було б неможливим без фінансової системи, яка надає притулок брудному бізнесу”, – переконаний він.
Для суспільства це також має свої наслідки, коли передовсім заможні здатні полегшити свій податковий тягар і уникнути при цьому відповідальності. “Це руйнує у довготривалій перспективі довіру до демократії та правової держави”, – каже євродепутат.
Ніколас Мартін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас