Заробити на державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заробити на державі

Казна та Політика
471
На тлі відсутності можливостей для отримання доходів від валютного кредитування банки намагаються заробити на державних цінних паперах. На останньому аукціоні Мінфіну вдалося залучити понад $ 650 млн валютних коштів. Учасники ринку очікують збереження попиту на ОВДП.
  • Бюджет набрався валюти *
Банки скупили у Міністерства фінансів рекордний обсяг валютних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). В ході аукціону 5 квітня первинні дилери купили дворічні боргові папери на $ 651,1 млн. Середня прибутковість 15 задоволених заявок склала 7,85% річних. Гривневі бонди принесли держбюджету ще 1,31 млрд грн, сумарно – рекордні 18,24 млрд грн.
У минулому році Мінфін останній раз залучав валюту на внутрішньому борговому ринку ще в липні. Тоді він продав річні облігації з прибутковістю 8,79%. З 2016-го Мінфін вже тричі виходив на ринок. У січні він позичив у банків валюту на півтора року під 7,67%. Уже в лютому і квітні ставка за дворічними валютними держпаперами підвищилася до рівня 7,85%.
Сумарно за цей період Мінфін отримав від банків $ 1,6 млрд. За їх рахунок уряд може розраховуватися з валютними кредиторами в умовах відсутності чергових траншів МВФ. Для прикладу: в березні, коли валютні аукціони не влаштовувалися, уряд на погашення та обслуговування державного та гарантованого боргу витратив $ 853,2 млн, у тому числі на обслуговування облігацій зовнішньої держпозики – $ 473,3 млн. На рахунок МВФ відправлено $ 11,4 млн.
Безальтернативні інвестиції
Високий попит на держпапери пояснюється відсутністю альтернативного заробітку. За минулий рік кредитний портфель підприємств скоротився в банках на $ 4 млрд. Банкіри відзначають, що валютні держпапери привабливіше, ніж кредитування. «Левова частка розміщених паперів припала на валютні ОВДП. Ставка залучення депозитів у населення в середньому коливається від 1% до 7% річних. За даними агентства Thomson Reuters, індекс ставок за депозитами фізосіб з терміном 3 місяці – 5,9%, 12 місяців – 6,9%. Розміщення в валютні ОВДП при терміні 2 роки забезпечує в середньому ставку прибутковості на рівні 7,85%, а значить, при збереженні бази клієнтів, банки можуть забезпечити собі мінімум 4-5% », – розповідає директор департаменту операцій на фінансових ринках Укрсоцбанку Катерина Володіна.
Але банки купують ОВДП не рівномірно. «Не можна стверджувати, що сьогодні ОВДП дуже привабливий інструмент для банків. Він поступається депозитним сертифікатами НБУ, якщо порівнювати їх за терміном і прибутковістю номінальної ставки, – каже голова правління Комерційного індустріального банку Вадим Березовик. – За моїми оцінками, близько 90% всіх ОВДП – в портфелях держбанків».
Довга історія
Банкіри відзначають, що інвестиції в держпапери є найменш ризиковим інструмент. «Логіка придбання облігацій для багатьох покупців, що мають валютну ліквідність, – розміщення в безризикові державні ОВДП з високим рівнем прибутковості. Механізм отримання фондування під заставу валютних ОВДП – як на відкритому ринку: через операції РЕПО, так і під час операцій з НБУ, формує рентабельний запас ліквідності. «На сьогодні це є єдиною альтернативою розміщенню валютних ресурсів, беручи до уваги високий кредитний ризик по валютних позиках в корпоративному сегменті, де позичальники все частіше проводять реструктуризацію і оголошують дефолти», – каже директор казначейства Ідея Банку Володимир Кузьо.
На думку учасників ринку, високий попит на держпапери може тривати. «Ми припускаємо, що попит на держпапери може залишатися на поточному рівні ще протягом досить довгого періоду часу. Поки економіка повністю не відновиться і не стабілізується ситуація в банківській системі. Скільки це може зайняти реального часу? Можливо, рік-два, а можливо, і десятиліття», – вважає заступник голови правління Юнісон Банку Едуард Ткалич.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас