Девальвація в світі і СНД за підсумками першого кварталу 2016 року: Що з гривнею (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація в світі і СНД за підсумками першого кварталу 2016 року: Що з гривнею (інфографіка)

Валюта
2356
Валюти країн СНД за підсумками першого кварталу 2016 року показали змішану динаміку щодо долара США. Основною причиною цього стало послаблення американської валюти проти більшості світових валют, зростання російського рубля і відновлення цін на сировину.
Найбільше зміцнення продемонстрували валюти Киргизії (7,8%) і Росії (7,2%).
Лідерами падіння виявилися валюти Таджикистану (12,6%), України (9,2%) та Білорусі (8,4%). Про це свідчать дані щоквартального дослідження інформаційно-аналітичного центру Forexclub в Україні.
Таджицький сомоні девальвував на 12,6%. Передумовами до такої динаміки виступали несприятливі зовнішні умови, які призвели до падіння експорту, скорочення грошових переказів трудових мігрантів, надходження від яких займають значну частку в припливі валюти в країну. Нестійкий попит на продукцію таджицького експорту, негативні цінові тенденції за основними напрямками експорту і девальвації валют торговельних партнерів – виступали базовими факторами ослаблення сомоні. Гальмування економіки Китаю і спад економіки Росії вдарили по зайнятості трудових мігрантів, і знизили обсяги переказів.
Українська гривня подешевшала на 9,2% на тлі погіршення зовнішньоекономічного балансу, викликаного скороченням експорту, ембарго на ряд товарів з боку РФ, слабкості попиту на основних ринках присутності. Зниження експортної валютної виручки сформувало дисбаланс на валютному ринку. За підсумками січня-лютого 2016 року, згідно з даними НБУ, був зафіксований дефіцит рахунку поточних операцій на рівні більш 0,53 млрд. доларів США. Додатковим фактором курсової дестабілізації виступила політична криза в країні, і припинення співпраці з міжнародними кредиторами.
Падіння білоруського рубля також було викликано зовнішньоторговельними дисбалансами. Згідно з офіційними даними, за січень-лютий 2016 року падіння експорту товарів в Республіці Білорусь склало 20%, при зниженні імпорту на 14,5% по відношенню до аналогічного періоду 2015 року. Ослаблення білоруського рубля виступає фактором вирівнювання платіжного балансу і підвищення конкурентності білоруської продукції на експортних ринках.
Ослаблення американського долара стало ключовою тенденцією початку 2016 року для більшості світових валют. Індекс долара США за підсумками першого кварталу знизився на 4,2%. Передумовою до такої динаміки стала зміна ринкових очікувань щодо жорсткості грошово-кредитної політики ФРС США. Якщо в грудні 2015 року ринки очікували проведення 4-х раундів підвищення ставки в 2016 року, то в першому кварталі ці очікування знизилися. При цьому американський регулятор вказує на значні ризики для економіки США, як з боку тенденцій фінансових ринків, так і на увазі гальмування економіки Китаю і низьких цін на нафту. М’якість ФРС щодо грошово-кредитної політики призвела до зниження попиту на долар США і його ослаблення.
Лідером зміцнення національних валют стала Малайзія, в той час як серед розвинених країн – Японія (6,4%). Японська ієна розглядається інвесторами як валюта-притулок на тлі відтоку капіталу з азіатських ринків через ризик жорсткої посадки економіки Китаю, турбулентності фондових майданчиків і загроз КНДР до застосування ядерної зброї.
Серед лідерів девальвації – єгипетський фунт (13%), таджицький сомоні (12,6%) і аргентинське песо (10,2%).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас