Депутати хочуть розширити повноваження Фонду гарантування вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть розширити повноваження Фонду гарантування вкладів

Кредит&Депозит
904
З такою ініціативою виступив заступник голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, який курирує співпрацю з Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), Руслан Демчак під час круглого столу “Низька ефективність продажів майна банків-банкрутів: корупція чи об’єктивна реальність?”.
«Наприклад, потрібно дозволити Фонду спочатку створити перехідний банк, а вже потім робити road show і пропонувати його інвесторам. Зараз робота по створенню і продажу перехідних банків фактично заморожена », – вважає він.
Розширення повноважень ФГВФО дозволить збільшити кількість потенційних покупців активів банків-банкрутів. «Інфляція в останні роки зростає, відбувається спад промислового виробництва, експорт та імпорт падають. Крім того, зростає державний борг країни. Тому зараз не існує покупців, які можуть активно купувати активи банків-банкрутів. Фізособи бідніють, держава збільшує держборг і не є хорошим інвестором, корпоративний сегмент також втрачає прибутки », – пояснює директор Центру економічних досліджень і прогнозування” Фінансовий пульс “Сергій Мамедов.
Але навіть в такій ситуації Нацбанк відмовляє потенційним покупцям. «Згідно із законом банки можуть купувати тільки інвестори, які були узгоджені Нацбанком. Нещодавно НБУ декваліфікував двох нормальних іноземних інвесторів, які збиралися придбати банки. На нашу думку, це були нормальні іноземні інвестори », – повідомив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Кияк.
Також Руслан Демчак пропонує вдосконалити механізм продажу кредитних портфелів неплатоспроможних банків. “Потрібно консолідувати пакети і зі знижкою пропонувати їх банкам – чинним учасникам ринку. Вони знають, як працювати з проблемними активами. Але потрібно розробити механізм, який дозволить купувати ці активи, наприклад, в залік боргу неплатоспроможного банку перед Фондом. Банки, може бути, і хочуть придбати проблемний портфель, але “живих” грошей у них зараз немає “, – навів приклад Руслан Демчак.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас