Активи банків хочуть зробити продажними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи банків хочуть зробити продажними

Кредит&Депозит
256
Неефективна робота ФГВФО з продажу активів банків-банкрутів змушує фінансовий парламентський комітет шукати альтернативні способи «продажу» активів. Одним з таких способів може стати не класичний продаж активів за кеш, а передача активів з відстрочкою платежу – фактично покупець надаватиме ФГВФО колекторські послуги на аутсорсингу.
Відкладений розрахунок
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) від початку 2016 року продав активи ліквідованих банків на 520 млн грн. До кінця року ця сума має досягти 7,6 млрд грн.
У парламенті пропонують новий спосіб вирішення проблеми низької ефективності продажів активів банків-банкрутів, помінявши процедуру їх реалізації. «Найлегше продавати майно банку. Застави за кредитами продавати складніше, бо там є ряд обмежень: судові заборони на продаж, видані донецькими судами, які неможливо зняти, або немає документів для продажу активів, – говорить заступник голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради Руслан Демчак, який курирує від комітету ФГВФО. – Найскладніше продавати кредитні портфелі: вони погано обслуговуються та їхня якість погіршується. Їх потрібно консолідувати і продавати тим, хто вміє з ними працювати – банкам».
Один із способів залучити банки до «купівлі» таких портфелів – відкласти розрахунки за ними. «Потрібно починати більш довгострокову роботу з інвестором. Можна зробити так, щоб інвестор не платив живими грошима, а дати йому можливість прийняти у пасиви заборгованість перед Фондом. Фактично це продаж з відстрочкою, щоб передати роботу зі стягнення заборгованості на аутсорсинг. Багато учасників ринку зацікавлені в роботі з активами, але у них немає ресурсів, щоб вони могли їх купити за живий кеш», – пояснює Руслан Демчак.
У Фонді гарантування вкладів фізосіб оцінюють такий підхід до реалізації активів як прийнятний. «Продаж активів має бути останнім, що відбувається з ними. Необхідно працювати з поверненням кредитів. Поки ми тільки займаємося стягненням і продажем активів. Але у нас великі надії на закон про фінансову реструктуризацію», – говорить директор консолідованого офісу продажів і управління активами ФГВФО Юлія Берещенко.
Купівельна неспроможність
Відсутність платоспроможного попиту – ключова проблема під час продажу активів. «Зараз немає покупців на активи банків-банкрутів. Фізособи бідніють, держава збільшує держборг і не є хорошим інвестором, корпоративний сегмент також втрачає прибутки, – нарікає директор Центру економічних досліджень і прогнозування «Фінансовий пульс» Сергій Мамедов. – Цього року Фонд гарантування отримуватиме нові активи банків-банкрутів, які треба буде продавати. Але при цьому попит на них не збільшуватиметься».
Заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Кияк визнає цю проблему: «Кількість покупців невелика. Наприклад, автомобілями банків-банкрутів покупці ще цікавляться, але на великі об’єкти або вимоги за кредитними портфелями інвесторів немає».
Інформаційні труднощі
Потенційні покупці кредитних портфелів збанкрутілих банків найчастіше скаржаться на відсутність повної інформації про лоти, що виставляються на торги. У цьому дорікнув Фонд і Нацбанк. «Ми узгодили Фонду продаж об’єктів нерухомості на 1,5 млрд грн, з яких було продано всього на 200 млн грн. І узгодили на продаж кредити підприємств на 1,1 млрд грн – з них був реалізований лише один кредит на 100 млн грн. Тому реалізація активів не така, як слід, – говорить директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник. – Проблема в тому, що інформація, яку дає нам Фонд про кредит, включає лише назву боржника, ринкову вартість активу і запропоновану ціну реалізації. Немає жодних даних про суму кредиту, прострочення, заставу, стан боргу, ведення судової роботи».
Фонд гарантування обіцяє вирішити цю проблему. «Раніше крім номера кредитної справи ринку нічого не розкривалося про актив. Ми ухвалили положення про організацію продажу активів, яка включає вимоги щодо інформаційного розкриття. Ми передбачаємо мінімальний термін, протягом якого кожен покупець матиме доступ до інформації про кредитну справу і усіх документів активу, що продається. Покупці зможуть отримати кредитний аналіз, аналіз застави та фінансового стану позичальника», – обіцяє Юлія Берещенко.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас