Як банкам будуть допомагати відновлювати доходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як банкам будуть допомагати відновлювати доходи

Кредит&Депозит
365
НБУ та McKinsey розробляють програму підвищення доходів банків. Скорочення ручної паперової роботи, інтернетизація, закриття відділень та злиття дрібних банків – рецепт готовий.
Національний банк України спільно з міжнародною консалтинговою компанією McKinsey&Company розробляють механізм підвищення продуктивності в банківському секторі. Про це НВ повідомив заступник голови НБУ Владислав Рашкован.
Очищення банківської системи передбачало забезпечення фінансової стабільності ринку за рахунок нарощування капіталізації системи та відновлення ліквідності. “І далі необхідно підвищувати прибутковість банків. Для цього потрібно підвищувати доходи, в першу чергу від кредитування. Друге питання – зниження витрат і підвищення продуктивності праці. Все це завдання НБУ на 2016 рік”, – говорить Рашкован.
В рамках співпраці з регулятором компанія McKinsey&Co провела дослідження банківської системи України. Згідно з отриманими даними банківський сектор виявився дуже витратним. Відношення операційних витрат до середнього обсягу активів становить 4,4%, тоді як в Польщі цей показник знаходиться на рівні 1,8%, а Росії – 2,8%.
З початку кризи 2008 року всі українські банкіри невтомно заявляли про взятому на скорочення витрат курсі: скорочувалася не тільки кількість відділень, але й персонал, а процеси ставали все більш автоматизованими. Тим не менш, продуктивність сектора в обслуговуванні фізичних осіб в Україні вкрай неефективна.
Дві третини персоналу, що працює в банківському секторі (близько 140 тис. людей), як і раніше зайняті обслуговуванням транзакцій, оформленням кредитних продуктів, рахунків і депозитів фізичних осіб. На сьогодні продуктивність їх праці в області роздрібних транзакцій становить приблизно 16% від продуктивності тієї ж кількості персоналу в банках США, і 21% – в роздрібному кредитуванні і залученні коштів населення.
Відставання, за даними експертів McKinsey обумовлено високою часткою операцій з готівкою і поширеності ручної обробки платежів. Крім того, у банків як і раніше занадто багато діючих відділень і банкоматів щодо обсягів бізнесу, особливо з урахуванням скорочення економіки України.
В результаті 90% роздрібних банківських транзакцій здійснюється готівкою через касу та банкомати, тоді як, наприклад, у Польщі 97% таких операцій відбувається за допомогою використання інтернет – та мобільного-банкінгу.
Скинути баласт
В перехідних умовах, щоб вижити, банки повинні більш раціонально підійти до процесу оптимізації витрат, ніж робили це в попередні 5-7 років. Зокрема, в McKinsey пропонують банкам скоротити обсяг паперової роботи у відділеннях, усунути зайві ланки в ланцюжку прийняття рішень та підписання документів. Крім того, необхідна подальша централізація бек-офісних функцій, які зараз розподілені мережею відділень, і подальша оптимізація самої мережі банківських відділень.
Також банкам незабаром необхідно розширити спектр послуг, що надаються через інтернет і мобільний банк, і перевести базові транзакції в канали з більш низькими витратами.
“Знизити частку операцій з готівкою можна, впровадивши рішення для здійснення мобільних платежів у режимі реального часу, цифрові методи оплати комунальних та транспортних послуг”, – говорить старший партнер McKinsey&Co Ірина Швакман.
Цей захід повиннен супроводжуватися впровадженням сучасних технологічних рішень і розширенням інфраструктури платежів за картками відповідно до світових тенденцій. З новими технологіями швидкість обігу грошей в банках буде збільшуватися.
У добру путь, дрібні
Інша причина низької ефективності українського банківського сектору, як йдеться у звіті McKinsey, значна кількість невеликих банків. Сьогодні 10 найбільших банків контролюють 69% банківських активів, що можна порівняти з рівнем Іспанії, або Румунії. Тим не менш, в середині 2015-го в Україні налічувалося 127 банків, тоді як в Іспанії їх всього 23, а в Румунії – 40.
Дрібні банки в Україні відрізняються тим, що відносні витрати у них вдвічі, а іноді і втричі вищі, ніж у провідних гравців ринку. Так, якщо у топ-5 банків за розміром активів відношення операційних витрат до обсягу активів становили 2,7%, то в банків категорії 100+ (діючих станом на кінець червня 2015 року) воно становило 6,5%.
“Наша комплексна програма реформи розрахована до 2020 року. Питання консолідації банків. Ми працюємо над тим, щоб банки, частка яких на ринку не значна, або докапиталізувалися, або залучали інвесторів, у тому числі іноземних, або об’єднувалися з іншими банками. Ми розробили ряд законодавчих ініціатив, щоб спростити банкам можливість об’єднання”, – підкреслює кроки регулятора в цьому напрямку Рашкован.
Не всесильні
“Банківська система першою реагує як на погіршення, так і поліпшення загальної ситуації в країні”, – розмірковує Олександр Павлов, банкір–керівник департаменту по роботі з фінансовими установами ЄБРР в Україні.
Отже, без забезпечення стабільного та послідовного розвитку економіко-політичної ситуації в країні, складно говорити про стабільність і прогнозованість доходів банків. А без останнього неможливо відновити довіру до системи.
“Зараз ключові виклики для регулятора та банківської системи – відновити довіру до банків шляхом підвищення якості регулювання та забезпечення стабільних макроекономічних умов для гравців банківського сектора, що дозволить підвищити прибутковість, залучити капітал і розширити доступність для фінансування економіки”, – говорить Швакман.
В останні місяці в українському банківському секторі спостерігалася деяка стабілізація і навіть пожвавлення. “У системі залишилися в основному здорові банки, і вони зараз вже почали показувати ознаки активізації. Але мова поки йде про останні 3-4 місяців роботи, а ризики все одно залишаються – наявність політичної кризи змушує банки бути ще обережнішими, ще менше кредитувати”, – говорить Павлов.
Банки, в яких ЄБРР бере участь, за словами Павлова, розраховують знову бути прибутковими вже в 2016 році. Європейський банк реконструкції та розвитку в березні сконцентрував 30% акцій в австрійському Райффайзен Банку Аваль. На початку лютого ЄБРР збільшив свою частку у французькому Укрсиббанку до 40%. Також у ЄБРР є 15%-вий пакет в Мегабанку.
“Більше того, ми очікуємо непогані результати вже за підсумками першого кварталу 2016-го, за рахунок того, що знижується вартість ризику. На 90% збитки банків формуються за рахунок непрацюючих кредитів. Зараз все менше кредитів виходить на прострочення, а це говорить про майбутній прибуток”, – пояснює Павлов.
Стабілізація курсу гривні теж, за словами експертів, позитивно впливає на прибутковість банків. Всі технічні втрати від прееоцінки валютних позицій зараз теж відсутні. Тепер потрібно нарощувати бізнес, підсумовує представник ЄБРР.
Леся Виговська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас