Найбільша публікація секретних документів в історії - основні знахідки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільша публікація секретних документів в історії - основні знахідки

Світ
1510
Гігантський “витік” документів з внутрішньої бази даних глобальної юридичної фірми Mossack Fonseca, заснованої в Панамі, показав офшорні холдинги 140 політиків, державних посадових осіб і спортсменів по всьому світу.
Ці дані – спільними зусиллями Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів – були отримані німецькою газетою Süddeutsche Zeitung, і в них міститься більше 11 мільйонів записів, які охоплюють близько 40 років. Вони складають близько 3 терабайт даних, в тому числі корпоративних записів, фінансових заявок на реєстрацію, електронні листи і багато іншого. Це приблизно в 1500 разів більше, ніж 1,7 гігабайт даних скинутих в 2010 році на Wikileaks.
“Я думаю, що це виявиться, можливо, найбільшим ударом по офшорах, який світ коли-небудь бачив. Все через зміст цих документів”, сказав Джерард Райл, директор ICIJ BBC.
У той час як анонімні структури компанії, заховані в офшорних холдингах, не є незаконними, злиті дані показують, як багато політичних діячів високого рівня через підставні компанії приховують своє багатство, відмивають гроші, або ухиляються від сплати податків.
У меморандумі від партнера Mossack Fonseca, який є серед злитих документів, йдеться: “Дев’яносто п’ять відсотків нашої роботи за випадковим збігом полягає в продажу транспортних засобів, щоб уникнути податків,” відповідно до цитати The Guardian.
Офшорні компанії можуть також бути використані і для більш низьких цілей, наприклад, для ведення бізнесу з компаніями або приватними особами, які потрапили в “чорний список” або під дію санкцій.
Серед тих, хто замішаний в цьому, є президент Аргентини Маурісіо Макрі – він вказаний в якості директора компанії на Багамських островах, яка була закрита в 2009 році і відома як FLEG Trading Ltd і провадила бізнес в Бразилії. І король Саудівської Аравії, який, очевидно, використав підставні компанії на британських Віргінських островах аби вивести 34 мільйони доларів США на іпотечні кредити на нерухомість в Лондоні. Fusion знайшов це в огляді документів.
Президент Сирії Башар Асад і президент Росії Володимир Путін, хоча безпосередньо не пов’язані з компрометуючими даними, але все ж причетні до них через осіб, зазначених у документах.
Ось декілька основних знахідок в документах, про які повідомили ICIJ, Fusion і The Guardian, які були серед 100 різних медіа організацій та засобів масової інформації, які витратили рік на вивчення документів, перш ніж вони були оприлюднені, повідомляється на сайті ICIJ:
  • В документах є детальна інформація про більш ніж 214,000 офшорів, пов’язаних з людьми в більш ніж 200 країнах і територіях.”
  • “Виявлено офшори 140 політиків і державних службовців по всьому світу” – в тому числі прем’єр-міністрів Ісландії і Пакистану, президента України, і короля Саудівської Аравії.
  • Документи пов’язані з сім’ями і соратниками колишнього президента Єгипту Хосні Мубарака, колишнього лідера Лівії Муаммара Каддафі, президента Сирії Башара аль-Асада, і президента України Петра Порошенко.
  • Хоча президент Росії Володимир Путін не був названий в документах, кілька його найближчих соратників були. Схема, оприлюднена The Guardian, показала, що путінські друзі заробляють мільйони від угод, які навряд чи були б можливі без його допомоги.
  • Дані показують, що Сергій Ролдугін, кращий друг Путіна і професійний музикант, знаходиться в центрі угод на близько $ 2 млрд між Банком Росії та рядом офшорних компаній. В результаті, Ролдугін керує активами, які приблизно оцінюються в суму понад $ 100 млн, в тому числі 3,2% Банку Росії, який вважається “клановим банком” Путіна.
  • Документи включають імена та назви “принаймні 33 осіб і компаній, які знаходяться в чорному списку уряду США” за їх зв’язки з мексиканськими наркобаронами і терористичними організаціями.
  • Показують як “більше 500 великих банків, в тому числі HSBC, UBS і Societe Generale,” сприяли створенню компаній, які складно відслідкувати – приблизно 15000 з них – в офшорних гаванях. Саудівський принц відкрив рахунок своєї офшорної компанії з UBS, йдеться в злитих документах.
  • Дані показують, що прем’єр-міністр Ісландії Сигмюндур Гуннлаугссон має незадекларовану частку в викуплених урядом банках Ісландії. Гуннлаугссон купив офшорну компанію Wintris в 2007 році. Він не задекларував свою частку в компанії при вході в парламент в 2009 році.
Business Insider не розглядав всі документи, і не в змозі перевірити їх справжність.
Mossack Fonseca захищає свою діяльність, заявивши The Guardian, що “створення комерційних об’єктів в різних юрисдикціях через низку законних причин, цілком розповсюджена та легальна практика”.
Natasha Bertrand and Harrison Jacobs, Business insider
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас