40-річчя Apple: криза середнього віку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

40-річчя Apple: криза середнього віку

Технології&Авто
958
Найдорожча компанія у світі, схоже, переживає кризу. Темпи зростання уповільнилися, шеф діє непереконливо, бракує нових революційних продуктів. У Apple настає доба змін.
Були часи, коли засновник компанії Стів Джобс презентував нові, інноваційні пристрої. Вдягнений у светр-водолазку, з невимушеними манерами, він надихав мільйони людей. Секретом Apple зовсім не обов’язково були справжні інновації. Найдорожчою компанією у світі Apple зробили радше аура, увага до деталей, перфекціонізм та, в кінцевому підсумку, геніальний маркетинг.
Стівен Гілфойл понад 30 років працював на Нью-Йоркській фондовій біржі. Він не є фанатом Apple, акції компанії він теж не купував би. Але, за його словами, Apple надзвичайно успішно розробляв пристрої, про які ніхто не знав, що їх потребує, – і без яких сьогодні вже не може обійтися. “Але, – каже Гілфойл, – відколи Джобс помер, їм це вже не вдається”.
Стів Джобс не винайшов ані комп’ютер, ані телефон, але він привніс революційні зміни у цілі галузі економіки. Розроблені його компанією iPod та iPhone фундаментально змінили спосіб, у який ми слухаємо музику та використовуємо мобільні телефони. І Apple на цьому чимало заробив – у світі зараз немає компанії, прибутковішої за корпорацію з каліфорнійського Купертіно. Торік нею було продано товарів на 234 мільярди доларів, при цьому прибуток склав 53 мільярди доларів. За словами генерального директора Apple Тіма Кука, зараз у світі використовується мільярд виготовлених компанією пристроїв.
Цим усім Appleзавдячує засновнику Стіву Джобсу, каже незалежний технологічний аналітик з Нью-Йорка Боб Ендерле. “Як і Волт Дісней або якийсь популярний політик, він дуже добре вмів маніпулювати людьми.” Це дуже рідкісний талант. “Тім Кук так точно не вміє”, – вважає Ендерле.
Затишшя
Відколи у жовтні 2011 року Джобс помер, ейфорія фанатів ущухла. Останні заголовки статей про компанію звучать так: “Apple стала нудною”, “Apple втратила свій блиск” та навіть “Кращі часи Apple уже позаду?”
Коли в середині березня компанія презентувала найновіші моделі своїх пристроїв, біля фірмових магазинів не було черг. Були представлені нові браслети для годинників Apple Watch, а також знижені ціни на ці годинники та нові iPhone. Ніколи раніше нові моделі флагманського смартфону компанії не були дешевшими. Apple- на відміну від конкурентів із Samsung- раніше ніколи не вдавався до демпінгу та цінових воєн. Свою продукцію компанія завжди свідомо продавала дуже дорого.
Генеральний директор корпорації Тім Кук не є Стівом Джобсом. Але він і не повинен ним бути, каже аналітик Ендерле. Копіювати засновника компанії – не дуже добра ідея. “Стів Балмер намагався керувати Microsoftяк Білл Гейтс. Нічого доброго з цього не вийшло”, – зауважує Ендерле.
Кук натомість відійшов від традицій. Він дослуховується до бажань споживачів. На відміну від попередника, він уже не зможе чимось здивувати публіку, але ця стратегія правильна, переконаний Ендерле. Кук також не боїться зустрічатися з інвесторами. Навесні 2012 року Apple навіть почала виплачувати дивіденди акціонерам. За Джобса це було б неможливим. Інвестори подякували Куку, і ринкова вартість Apple сягнула приблизно 600 мільярдів євро. Компанія є однією з найдорожчих у світі.
Перехідний період Apple
Що стосується майбутнього, Ендерле переконаний, що акції компанії знову зростуть у ціні. За його даними, Apple перетворюється на компанію, яка більше покладається на продаж послуг, зокрема в сфері охорони здоров’я. Гаджети вже не відіграватимуть у майбутньому великої ролі.
У той час, коли Google, Facebook та інші технологічні гіганти ґрунтують свою бізнес-модель на продажу даних своїх користувачів, Appleрішуче стає на захист особистих даних споживачів. Нещодавно це стало причиною суперечки компанії з американським урядом. Міністерство юстиції США намагалося змусити Appleзламати iPhone терориста, проте Кук відмовився та публічно заявив, що захист особистих даних є пріоритетом його компанії.
На трансформацію Appleпіде час. Платіжна система компанії Apple Pay, схоже, ще не стала популярною. Але з’явилася інформація, що цього року Apple Pay можна буде використовувати на мобільних телефонах для покупок в інтернет-магазинах.
Можливо, Apple майбутнього матиме мало спільного із сьогоднішньою компанією. Через схожу трансформацію вже пройшли інші корпорації, наприклад, IBM. Та якщо Apple хоче за 40 років відзначити ще один ювілей, то просто мусить змінитися.
Єнс Корте, Дмитро Губенко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас