НБУ зробив ставку на стабілізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зробив ставку на стабілізацію

Кредит&Депозит
363
Нацбанк посилив вимоги до видачі стабілізаційних кредитів, які спрямовуються на підтримку роботи банків. Це повинно зробити їх більш цільовими, а повернення – гарантованим.
Жорсткі вимоги
Нацбанк змінив підхід до видачі банкам стабілізаційних кредитів. Згідно з постановою № 207, тепер їх видаватимуть не під план фінансового оздоровлення банку, а під фінансову модель розвитку. У ній мають бути вказані чіткі цілі напрямку використання грошей і джерела їх повернення. Нацбанк планує стежити за роботою банків під час використання стабкредиту – в них не рідше одного разу на рік проводитимуться інспекційні перевірки.
Крім інших обмежень, які діють зараз, банкам під час отримання стабкредитів буде заборонено розміщувати міжбанківські депозити. Виняток становитимуть лише позики в банках «класу Б». Якщо вартість застав, переданих під стабілізаційний кредит, зменшилася, банки будуть зобов’язані повернути частину кредиту, пропорційну розміру суми вартості застави, яка зменшилася, або доповнити застави.
Нацбанк видає стабілізаційні кредити дуже рідко. Останню таку позику отримав банк «Фінанси та Кредит» ще 10 червня 2015 року. «Якщо банк отримує стабілізаційний кредит, на нього накладаються обмеження: вводиться куратор, обмеження на кредитні операції та видачу беззаставних позик», – пояснює директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник.
Кредитні гарантії
Банкіри вважають, що нові вимоги є більшою мірою технічними. «План фінансового оздоровлення і сьогодні фактично містить прогнозну фінансову модель роботи банку: на чому банк зароблятиме, як мінімізуватиме витрати і за рахунок яких джерел повертатиме рефінансування. Що стосується застав, то якщо в результаті переоцінки їх стає недостатньо, регулятор вимагає погасити частину заборгованості або надати додаткову заставу, – каже FinClub голова правління Комерційного індустріального банку Вадим Березовик. – НБУ також сьогодні може встановлювати практично будь-які обмеження за усіма видами активних операцій в рамках процесу видачі рефінансування, в тому числі щодо обмеження міжбанківського кредитування».
Проте учасники ринку констатують, що такі заходи потрібні для того, щоб такі позики направлялися виключно на стабілізацію роботи і відновлення рівня ліквідності, а не спекулятивні операції з банками нижчої категорії. «По-перше, введення інспекційних перевірок не рідше одного разу на рік значно посилить контроль з боку НБУ за використанням банками позикових ресурсів, – говорить FinClub один з банкірів. – По-друге, заборона на розміщення в інших банках депозитів (крім банків «класу Б») відіб’є бажання деяких банків за рахунок отримання позикових у Нацбанку коштів займатися на міжбанківському ринку України спекулятивними операціями з іншими банками».
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас