НБУ удосконалив операції з купівлі-продажу інвалюти на умовах операцій "своп" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ удосконалив операції з купівлі-продажу інвалюти на умовах операцій "своп"

Валюта
363
Національний банк здійснює оптимізацію окремого інструменту короткострокового рефінансування – операції з купівлі-продажу іноземної валюти на умовах “своп” з уповноваженими банками.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
Відповідну постанову було прийнято правлінням Національного банку 31 березня 2016 № 222 “Про затвердження положення про проведення Національним банком операцій з купівлі-продажу іноземної валюти на умовах “своп”.
Новий порядок проведення операцій “своп” між НБУ і уповноваженим банком передбачає, що такі операції будуть здійснюватися з доларами і євро на термін, що не перевищує 30 календарних днів.
Визначено напрямок проведення цих операцій “buy-sell”: Національний банк купує іноземну валюту в банку на умовах “тод”, “том”, “спот” і продає її на умовах “спот” або “форвард”.
Перша частина операції “своп” буде здійснюватися за офіційним курсом гривні до відповідної іноземної валюти, встановленим на день проведення операції, за вирахуванням “знижки на ризик” (haircut), курс другої частини операції “своп” – розрахунковий на основі різниці між процентними ставками по коштами в національній валюті і коштами в іноземній валюті (diff).
Розмір “знижки на ризик” (haircut) буде затверджуватися окремим розпорядчим актом Національного банку і буде доведений до банків.
Операції “своп” Національний банк буде здійснювати як за допомогою аукціону на курс “форвард”, так і по окремим зверненням банків.
Розрахунки по першою і другою частинами операції “своп” будуть проходити на умовах попередньої оплати.
Банкам надано право ініціювати проведення неттинга за операціями “своп” в разі збігу дат валютування по операціях.
Національний банк має право ініціювати дострокове припинення операції “своп” з перерахунком курсу “форвард” по другій частині операції.
НБУ вважає, що впровадження нового порядку проведення валютних свопів надасть банкам додаткову можливість задовольняти свої короткострокові потреби в ліквідності.
У той же час Нацбанк отримає можливість підвищити ефективність реалізації монетарної політики.
Новий порядок проведення валютних свопів вступив в силу з 2 квітня 2016 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас