Порошенко заснував 3 офшори для реструктуризації Roshen, - розслідування ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко заснував 3 офшори для реструктуризації Roshen, - розслідування ЗМІ

Фондовий ринок
4616
Президент України Петро Порошенко в декларації про доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік не вказав інформацію про створення компанії на Британських Віргінських островах, повідомляється в розслідуванні української журналістки Анни Бабинець, оприлюдненому на “Громадському ТБ” в рамках проекту “Центр по дослідженню корупції і організованої злочинності”(OCCRP).
“21 серпня 2014 року на Британських Віргінських островах була зареєстрована фірма Prime Asset Partners Limited (BVI), власником якої є Петро Порошенко”, – констатується в сюжеті журналістки, оприлюдненому в неділю ввечері.
Разом з тим, у відповіді уповноваженого прес-службою адміністрації президента відповідати на питання ЗМІ про бізнес-справи П.Порошенка керуючого директора інвесткомпанії ICU Макара Пасенюка на питання журналістів, чому дана компанія не була вказана в декларації глави держави, йдеться, що “акції Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості. Відповідно до вимог щодо декларування майна в 2014 році, включенню в декларації підлягала інформація про акції, які мають номінальну вартість”.
Однак в розслідуванні наведені документи, які вказують, що компанія має тисячу акцій, кожна з яких коштує $ 1, “тобто П.Порошенко витратив на віргінський офшор $ 1000”. У декларації за 2014 рік у пункті “Розмір внесків до статутних капіталів компаній, в тому числі за кордоном”, президент поставив прочерк. У декларації П.Порошенко за 2015 рік, опублікованій 1 квітня 2016 року, витрати на іноземну компанію також не вказані.
Разом з тим, у відповіді М.Пасенюка на питання про фірму компанії з’ясувалося, що така фірма була не одна.
“Prime Asset Partners Limited була заснована влітку 2014 року в ході проведення корпоративної реструктуризації, яка була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen. Після її заснування компанія не здійснювала ніякої діяльності, окрім тієї, що вказана нижче. Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанії CEE Confectionery Investments Limited, яка в свою чергу заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV”, – зазначено в матеріалах розслідування.
Крім того, юридичні радники П.Порошенка виправдовують створення такої групи фірм президентом тим, що це “відповідає ринковій практиці в Україні для підприємств, що підлягають продажу стратегічним інвесторам”.
Як зазначив редактор “Центру з дослідження корупції та організованої злочинності” Дрю Салліван, дана інформація входить в масив отриманих від анонімного джерела матеріалів об’ємом в кілька сотень документально підтверджених справ про офшори представників світової еліти.
За його словами, над проектом працювало 76 журналістів, які обробили 11 млн документів, і виявили велику кількість державних діячів, які тримають свої гроші на офшорних рахунках. Він звернув увагу на те, що серед інших в списку були політичні діячі з Румунії, члени парламенту з Угорщини.
“Ці документи охоплюють період з 1977 року і до сьогоднішнього дня. Це купа документів. Там були 11 президентів, 29 найбагатших бізнесменів, а також представники організованої злочинності”, – сказав він.
На OCCRP опубліковані матеріали про 20 українців, включаючи П.Порошенка. Крім інших, фігурують імена і справи екс-прем’єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.
Що цікаво, в розпорядженні журналістів також виявилося багато матеріалів по офшорним справах знаменитого футболіста Ліонеля Мессі, колишнього прем’єр-міністра Грузії Бідзіна Іванішвілі та інших.
“Це дуже специфічна інформація. Емейл від юристів, документи про реєстрацію тощо. І ми можемо подивитися документи і все підтвердити”, – додав Д.Салліван, коментуючи можливі відповіді фігурантів цього розслідування.
Як відомо, корпорація Roshen, один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, включає в себе Київську, Кременчуцьку (Полтавська обл.) Кондитерські фабрики, дві виробничі площадки у Вінницькій області, масло-молочний комбінат “Бершадь молоко” (Вінницька обл.), дві виробничі площадки в Липецькій області (РФ), Клайпеди кондитерську фабрику (Литва) і фабрику Bonbonetti Choco (Угорщина).
14 січня 2016 року П.Порошенко заявив про підписання в цьому році договору, за яким він передав свою частку в корпорації “Рошен” в незалежний “сліпий” траст (blind trust).
“Що передбачає цей траст? Перше: на весь час моєї каденції як президента ні я, ні ніхто інший не може цей траст розірвати. Друге: за цим договором жодеа мій підпис, жодна моя вказівка не мають ніякої юридичної сили. Як управитель цього трасту призначений респектабельний іноземний банк першої категорії, який буде володіти, контролювати і управляти активами “, – сказав він журналістам на прес-конференції.
Президент запевнив журналістів, що стандарти “сліпого” трасту використовуються європейськими та американськими провідними політиками в ідентичних ситуаціях і є єдиним способом усунення конфлікту інтересів.
П.Порошенко зазначив, що банк, який є управителем трасту, має також довіреність на чотири роки на переговори про продаж активів.
За його словами, наступним після “Рошен” на управління трастом буде переоформлений Міжнародний інвестиційний банк, в якому йому належить 60%
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас