Nordea Bank: ЄЦБ доведеться роздати жителям єврозони по 1,3 тис. євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Nordea Bank: ЄЦБ доведеться роздати жителям єврозони по 1,3 тис. євро

Світ
665
Європейському Центробанку доведеться роздати кожному жителю єврозони 1,3 тис. євро у разі, якщо він не знайде іншого способу розігнати інфляцію. Таку думку висловили у Nordea Bank.
ЄЦБ останнім часом активно дистанціюється від ідеї роздавати готівкові гроші – або так звані «вертолітні гроші» — після того, як його головний економіст сказав, що теоретично це могло б допомогти. У даний момент ЄЦБ і так витрачає мільярди євро в рамках політики кількісного пом’якшення, щоб стимулювати економіку і запобігти дефляції.
За словами головного аналітика Nordea Bank Яна фон Геріха, ще пару років тому і програма купівлі суверенних облігацій здавалася ЄЦБ неможливою.
«Ми все більше занурюємося в середовище, де центральні банки мусять пробувати щось нове», — резюмував він.
Експерт додав, що ЄЦБ міг би зробити більше, якби був готовий працювати з негативним капіталом, як деякі центральні банки в країнах, що розвиваються.
За розрахунками банку Nordea, ЄЦБ може дозволити собі втрати в розмірі 444 млрд євро, що дорівнює 1,3 тис. євро на кожного жителя 19 країн єврозони. Цей розрахунок ґрунтується на обсязі сплаченого капіталу центральних банків країн єврозони і їхньому прибутку від таких активів, як золото.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас