Експорт яловичини з України в ЄС може початися через 2-3 роки, свинини - невідомо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт яловичини з України в ЄС може початися через 2-3 роки, свинини - невідомо

Аграрний ринок
254
Українські виробники можуть почати експорт яловичини в країни ЄС не раніше ніж через 2-3 роки, про експорт свинини мова поки взагалі не йде.
Про це заявив голова Держспоживслужби Володимир Лапа.
За його словами, по яловичині ЄС вимагає, щоб Україна ввела моніторинг захворюваності губкообразною енцефалопатією, хоча жодного випадку цього захворювання в Україні не зафіксовано.
“Наскільки ми розуміємо, все ж є можливість здійснювати експорт в ЄС без такого моніторингу. Ми сподіваємося, що найближчим часом ми проведемо дискусію з нашими колегами з ЄС, щоб вони почали інспектування українських підприємств без цього моніторингу”, – сказав Лапа.
Однак, за його словами, цей процес займе мінімум 2-3 роки, тому важливо, щоб інспектори ЄС вже зараз почали роботу в Україні.
“Щоб ми мали можливість, якщо буде така потреба – а швидше за все, вона буде, – застосовувати певні коригувальні дії на рівні компетентного органу, на рівні бізнес-практики господарюючих суб’єктів”, – додав він.
Що стосується виходу на ринки ЄС української свинини, то Лапа зазначив, що це питання зараз не на часі.
“Тому що всі дивляться на невтішну ситуацію зі станом захворюваності на африканську чуму свиней. Дай Бог, щоб ми за два-три роки впоралися з цією проблемою в принципі. Але до цього нам важко ставити питання про вихід на європейський ринок”, – підкреслив він.
За матеріалами:
Європейська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас