Українські експортери ініціюють переговорний процес щодо перегляду квот на поставки в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські експортери ініціюють переговорний процес щодо перегляду квот на поставки в ЄС

Аграрний ринок
338
Український бізнес спільно з Федерацією роботодавців України (ФРУ) має намір звернутися до Кабінету міністрів України з вимогою почати переговорний процес щодо внесення змін до Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.
Експортери вважають, що саме Кабінет міністрів може і повинен виступати офіційним переговірником з Єврокомісією в Брюсселі в питаннях змін умов торгівлі України з країнами ЄС. Звернення з висновками і пропозиціями український бізнес готовий передати новому уряду.
“Ми вирішили ініціювати звернення до уряду і почати такі переговори, ми будемо вимагати від уряду, щоб це була публічна директива на рівні Кабміну”, – заявив генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов в Києві в середу.
Так, ФРУ буде наполягати на збільшенні квот для поставки української продукції на ринок країн ЄС. Зокрема, квоти на кукурудзяну муку можна було б збільшити в 12 разів, на пшеницю – в 2 рази, на виноградний сік – в 9 разів, на цукор – в 15 разів, на томати – в 3 рази, на борошно – в 2 рази , на м’ясо птиці та напівфабрикати з нього – в 6 разів, а квоти на яблучний сік можуть бути скасовані зовсім.
“Мова йде не про те, що ми забираємо частину у європейських виробників, а про те, щоб ЄС під час перегляду квот на імпорт зробив перерозподіл на користь України, якимось країнам скоротити, якимось збільшити. Тобто, збільшення доступу українських товарів за рахунок деякого перерозподілу імпорту в ЄС. Якщо в цьому контексті будуть відбуватися переговори – європейські партнери готові нас підтримати”, – додав Р.Ільічев.
ФРУ виділила чотири принципові для українських експортерів питання, пов’язаних зі зміною умов торгівлі з Євросоюзом: перегляд встановлених Угодою імпортних квот на українські товари: зниження імпортних мит на товари українського машинобудування, зокрема, автомобільної промисловості та електрообладнання; продовження застосування режиму GSP (системи тарифних преференцій ЄС щодо імпорту товарів з найменш розвинених і країн, що розвиваються); прискорення процедури двостороннього узгодження системи державного ветеринарного і фітосанітарного контролю.
ФРУ зазначає, що в 2015 році експорт з України в ЄС скоротився на 25% в грошовому вираженні, втрати валютної виручки за рік перевищили $ 4 млрд ($ 17,08 млрд до $ 13,02 млрд). Більше поставки знизилися до Польщі (- $ 669 млн) і Угорщину (- $ 602 млн). Серед країн Євросоюзу експорт зріс лише в Данію (на $ 18,1 млн), Мальту (на $ 10,5 млн), Португалію (на $ 8,9) і Словенію (на $ 0,3).
Як повідомлялося, в рамках Угоди про асоціацію Україна може без мит поставляти в ЄС 36 товарних позицій в рамках затверджених обсягів тарифних квот.
Квоти на постачання для яловичини становлять 12 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів – 8 тис. тонн, сухого молока – 1,5 тис. тонн, вершкового масла – 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів – 1,5 тис . тонн, яєць – 3 тис. тонн, свинини – 40 тис. тонн. Обсяги тарифних квот, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, по пшениці складають 950 тис. тонн, ячменю – 250 тис.тонн, кукурудзи – 400 тис. тонн, по цукру – 20 тис. тонн, меду – 5 тис. тонн, обробленим томатів – 10 тис. тонн, виноградному і яблучному соку- 10 тис. тонн, вівса – 4 тис. тонн, часнику – 500 тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас