Нацбанк Казахстану відзначає різке падіння попиту на інвалюту у населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Казахстану відзначає різке падіння попиту на інвалюту у населення

Світ
423
Нацбанк Казахстану заявляє про різке зниження попиту на іноземну валюту з боку населення і збільшення частки банківських депозитів в нацвалюті.
“Останнім часом спостерігається стабілізація ситуації на валютному ринку і поступове збільшення тенгових депозитів в банках. Відповідно, ми спостерігаємо значне зниження попиту на іноземну валюту з боку населення”, – повідомив глава фінрегулятора Данияр Акишев на форумі “Корпоративне управління: новий погляд на інвестиційну привабливість Казахстану “в середу в Астані.
Так, за його даними, в січні в обмінних пунктах населення придбало $ 213 млн, що є найнижчим показником за останні 10 років.
“У лютому тенденція не тільки посилилася, а кардинальним чином змінила свій напрямок. Вперше сальдо операцій обмінних пунктів склалося на користь того, що населення не купувало іноземну валюту, а в масовому порядку избавлялось від неї. Обсяг купленої готівкової іноземної валюти у населення склав в лютому $ 277 млн”, – констатував глава Нацбанку.
Д.Акішев також повідомив, що за підсумками лютого і першої половини березня спостерігалося зростання частки депозитів в національній валюті. Обсяг депозитів в нацвалюті зріс на 307 млрд тенге, в тому числі депозитів населення – на 96 млрд тенге.
“Очевидно, що фінансові системи реального сектора завершують адаптацію до нової економічної реальності. В цілому економіка і фінансова система наблизилася до збалансованого стану, що дозволяє почати вирішувати питання відновлення інвестиційного процесу та кредитування економіки”, – сказав Д.Акішев.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас