Як в Україні економлять на оформленні нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні економлять на оформленні нерухомості

Нерухомість
5422
Згідно з даними Мін’юсту, в минулому році змінили власників 344, 6 тис. квартир і будинків. “Тут враховані договори купівлі-продажу, міни, дарування, іпотеки нерухомого майна. У цілому, ми бачимо зростання на 5% в порівнянні з попереднім роком”, – говорить віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.
При цьому, як і прогнозували експерти, знизилася кількість нових іпотечних договорів – на 18,6%, до 13,7 тис. Зате обмін стає все більш популярним: за підсумками минулого року показник виріс на 17,4% – до 4,6 тис.
“Дарування, якщо це не стосується першого ступеня споріднення (чоловік-дружина, батьки-діти), з оподаткування мало чим відрізняється від купівлі-продажу, тому зростання подібних угод незначний, лише на 1,8%”, – пояснив голова комітету з інформаційних технологій, сервісів і аналітиці, АСНУ Едуард Бразас.
За минулий рік було оформлено 92,2 тис. договорів дарування. Однак Андрій Гусельников підкреслює, що частка українців, які обирають ці форми договорів, продовжує збільшуватися з початку кризи. “У 2013-му через обмін і дарування оформлялося лише 22% угод, зараз їх вже 28%. Ми очікуємо, що дана тенденція буде тільки підсилюватися, особливо в західних областях. Люди не довіряють банківській системі і не хочуть всю угоду проводити безготівковим розрахунком. їм легше заплатити оцінювачу за липовий звіт, із зазначеної в ньому суми сплатити податки, а за квартиру розрахуватися частково гривнями через банк, а частково готівковими доларами або євро”, – пояснює Гусельников.
Однак експерти відзначають, що на 8,2% зросла і кількість договорів купівлі-продажу, їх було укладено майже 216 тис. “Ми бачимо, що події, які дестабілізують суспільство (АТО, інфляція та ін.) перестали шокувати громадян і впливати на прийняття ними довгострокових рішень”, – пояснює Бразас.
Кращим місяцем минулого року для вторинного ринку експерти називають листопад. Саме тоді було зафіксоване активне зростання попиту. Початок року теж показало позитивний тренд. “Січень був місяцем відпочинку, зате в лютому і березні спостерігалися дуже хороші продажі. Ми очікуємо, що перший квартал дозволить вийти в плюс в порівнянні з аналогічним періодом минулого року”, – зазначив Бразас.
Однак попит змістився в зону бюджетного житла, найбільш “дешеві” квартири вибирають на вторинному ринку до 80% покупців. При цьому якщо в минулому році недорогими в столиці вважалися квартири по $25-50 тис., то зараз – по $ 20-40 тис. Це пояснюється девальвацією гривні.
“Ринок вже досить швидко реагує на валютні гойдалки, буквально протягом кількох тижнів підлаштовуючись під новий курс. Але ми очікуємо, що навіть в разі стабільної гривні ціни будуть знижуватися ще, як мінімум, півроку”, – вважає Бразас.
Найстабільніші ціни до останнього часу трималися у Львові, однак, в першому кварталі він “наздоганяє” інші міста, демонструючи здешевлення вторинку на 2-3% в місяць. Так що в Одеси є шанс повернути свої позиції другого за дорожнечею міста країни після Києва, з якого її витіснив Львів, каже Гусельников. Зараз в Одесі квадратний метр в соціальному житлі коштує $ 900, у Львові – $ 970, в Києві – $ 1199.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас