Банки-банкрути не можуть судитися за довіреністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки-банкрути не можуть судитися за довіреністю

Кредит&Депозит
908
Тимчасові адміністратори та ліквідатори неплатоспроможних банків не мають права делегувати своїх представників право оскаржувати в судах кредитні і депозитні договори.
Про це йдеться в рішенні Вищого господарського суду України.
Касацію подавав банк «Київська Русь», який намагається стягнути борг зі свого позичальника.
Суд визначив, що відповідно до ст. 47 закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб», уповноважена особа ФГВФО (адміністратор або ліквідатор) в неплатоспроможного банку діє без довіреності і від імені банку. Здійснення банком заходів щодо повернення клієнтам дебіторських боргів покладаються безпосередньо на ФГВФО або його уповноважена особа.
При цьому закон не дає можливості уповноваженій особі передоручать свої повноваження будь-кому ще. А позовна заява банку «Київська Русь» підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посада якої не вказана. У документі говориться, що тимчасовий адміністратор Олександр Волков 12 серпня 2015 року виписав довіреність №345 на іншу особу.
Суди першої та апеляційної інстанції дійшли висновку, що така довіреність не є доказом наявності у довіреної особи повноважень подавати позов від імені банку. Вищий госпсуд України підтвердив цей висновок і відмовив банку «Київська Русь» в касації. Позовні вимоги залишилися без розгляду, оскільки позовна заява не була підписана уповноваженою особою позивача.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас