В Україні запропонували нові правила перевірки імпортної їжі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запропонували нові правила перевірки імпортної їжі

Аграрний ринок
883
Аграрні чиновники розмірковують, як часто потрібно перевіряти імпортні продукти харчування, які завозяться в нашу країну. Держветфітослужба розробила і виставила на громадське обговорення відповідний проект наказу Міністерства аграрної політики.
Для кожної категорії товару в документі прописані свої норми контролю. Наприклад, жива худоба на забій повинна проходити перевірки у 100% випадків. У той же час моніторитися буде лише половина партій м’яса птиці, молочної продукції, риби, меду та яєчних продуктів.
Для свинини, яловичини, герметично упакованої риби, цілих яєць, сала норму пропонується зробити ще нижче – 20%. А кістки, желатин, продукцію бджільництва (крім меду) і зовсім перевіряти хочуть лише в 5% випадків.
Пропонується тестувати також 20-50% партій овочів і фруктів. У проекті прописані і речовини, які повинні будуть шукати контролери в продуктах. Скажімо, в баклажанах, брокколі, квасолі, динях, перці і навіть чаї – залишки пестицидів. У арахісі і фісташки – афлатоксини, в кунжуті – сальмонелу, в абрикосах – сульфіти і т.і.
У пояснювальній записці зазначено, що періодичність перевірок залежить від ризику, який представляє вантаж для здоров’я наших громадян. Але якщо товар одного і то го ж виробника виявиться «неїстівним», норма перевірок автоматично повинна збільшиться до 100%. Ретельно перевіряти всю продукцію будуть до тих пір, поки «чистими» не опиняться десять партій товару поспіль.
Ще один цікавий нюанс – перевіряльники повинні будуть організовувати свою роботу таким чином, щоб постачальники не змогли здогадатися яку саме партію вони будуть перевіряти.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас