MasterCard стягує плату за вихід із системи банків-банкрутів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

MasterCard стягує плату за вихід із системи банків-банкрутів

Фінтех і Картки
910
Платіжна система MasterCard змушує неплатоспроможні банки платити їй сотні тисяч доларів за вимушене розірвання договорів через банкрутство банків.
У розпорядженні “Фінансового клубу” опинився лист Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА, направлений 18 березня в ФГВФО і Антимонопольний комітет. У цьому листі йдеться про те, що міжнародна платіжна система MasterCard стягує «невиправдані платежі» з банків, які «вимушено через неплатоспроможність виходять зі складу MasterCard і завершують стосунки з нею».
Йдеться про повторну оплату річної комісійної винагороди (за один з останніх чотирьох років – рік вибирає MasterCard), податки на цю суму і штраф за розрив договору. «Ці дії мають ознаки вимагання грошових коштів без належних на те правових підстав», – зазначено в листі асоціації.
За неофіційними даними учасників ринку, MasterCard виставила «рахунок» ВіЕйБі Банку на $ 600 тис., «Надра» – $ 650 тис., Укрінбанк – $ 820 тис., «Фінанси і Кредит» – $ 1 млн. За мінімальними розрахунками … загальна сума, заплачена банками за вихід з MasterCard становить понад 250 млн грн», – йдеться в листі.
За приблизними оцінками, відмова Дельта Банку від платіжної системи могла коштувати банку $ 2 млн, «Форуму» – $ 1 млн, Імексбанку і Брокбізнесбанку – по $ 500 тис., Родовіда – $ 300 тис.
При цьому ЕМА підкреслює, що через дії MasterCard «ФГВФО не зміг своєчасно і в повному обсязі здійснити виплати вкладникам 70 банків на суму більше 250 млн грн».
Ніхто з опитаних учасників ринку не зміг сказати, чи були у компанії VISA проблеми з неплатоспроможними банками: її платежі виявилися більш щадні, ніж у MasterCard.
З 70 банків-банкрутів 13 були принциповими учасниками MasterCard, а значить, розраховувалися з платіжною системою безпосередньо, інші банки були афілійованими членами і проводили розрахунки з MasterCard через принципових членів.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас