Олег Кузнецов: 5 FinTech проектів, про які варто знати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Кузнецов: 5 FinTech проектів, про які варто знати

Фінтех і Картки
1045
Fintech компанії впевнено завойовують світовий ринок фінансових і банківських установ. Беручи до уваги поточну динаміку розвитку ринку вже до 2020 року фінансові інститути можуть поступитися FinTech компаніям в середньому 23% свого бізнесу. Очікується, що ринок банківських платежів і переказів може втратити близько 28%, інших банківських послуг – 25%, сектор активів/управління активами – 22% і страховий бізнес – 21%.
У цьому немає нічого дивного, адже в сучасному фінансовому світі колосальними темпами зростає обсяг даних, збір і обробка яких найбільш ефективним чином відбувається в мережі, в цифровому світі хмарних сервісів обробки великих даних. Fintech сервіси дозволяють демонструвати виняткову клієнто-орієнтованість та індивідуальність підходу до кожного.
Перевага інтелектуальних алгоритмів, що дозволяють ефективно аналізувати споживчі переваги, над банківськими клерками не підлягає жодному сумніву. Звичайно потужне лобі банківських груп є досить відчутним бар’єром в світі і не дозволяє поширюватися фінансовим інноваційним технологіям з належною динамікою. Але, як я згадував раніше, цей процес неминучий. Наприклад, в Південній Кореї, після настання економічної кризи, пов’язаної зі скороченням туризму і в цілому експортних галузей економіки, одним з рішень уряду став експеримент щодо зниження регулятивного навантаження, фінансового сектора: Щоб простимулювати розвиток FinTech-сервісів. У подальших планах – переведення всієї банківської системи країни виключно в мережу, у вигляді інтернет-банкінгу. Думаю, не зайвим буде згадати деякі fintech-проекти, що вже досягли успіху в світі:
Skrill – перша офіційно затверджена в Великобританії електронна платіжна система, яка дозволяє відправляти і отримувати гроші, використовуючи в якості ідентифікатора адреса електронної пошти. Компанія була заснована 18 червня 2001 в Лондоні. Користувачі можуть посилати гроші з кредитної або дебетової карток, або переказувати гроші з рахунків в банку в більшості країн – членів ОЕСР. При цьому Skrill майже безкоштовний для учасників з особистими рахунками, зняти гроші можна за допомогою банківського чека, переведенням на дебетову або кредитну карту, або міжнародним SWIFT-переказом.
Skrill на відміну від багатьох платіжних систем, вимагає перевірки особистості перед використанням сервісу; це мінімізує шахрайство і запобігає можливість відмивання грошей. Skrill – одна з декількох схем оплати, яку можуть пропонувати продавці на eBay. В цілому ж, платіжна система Skrill зайняла нішу в сфері платежів, пов’язаних з онлайн-казино, букмекерськими компаніями та іншими сервісами індустрії азартних ігор в Інтернеті.
11 серпня 2015 року було куплено Optimal Payments за 1,1 млрд євро.
Transfer Wise – ще один вартий уваги сервіс, заснований в Англії естонськими розробниками в 2010 році. По суті це P2P сервіс грошових переказів, який досить дешево (переказ до 3000 фунтів взагалі безкоштовний), прозоро і швидко (від 1 до 2 днів, але частіше – близько 30 хвилин) дозволяє зробити переказ, наприклад, на банківську картку одержувача. Місячний оборот в червні перевищив 500 млн фунтів, а клієнти зекономили більше 22 млн фунтів, в порівнянні з іншими провайдерами. TransferWise підтримує більше 26 валют, 48 країн і 360 напрямків.
25 січня 2015 роки 7 інвестиційних фондів: Andreessen Horowitz, Richard Branson, Valar Ventures, Index Ventures, IA Ventures, Seedcamp, Firestartr інвестували в Wise Transfer 58 млн дол. Таким чином, оцінна вартість склала близько 900 млн дол
До слова кажучи, з серпня 2015 року сервісом можна користуватися і в Україні (ПриватБанк став українським партнером).
Venmo/Braintree – це також P2P платіжний сервіс, PayPal, що став платіжною платформою після його відкриття для сторонніх додатків і сервісів. Компанія була заснована 4 квітня 2009 року в США. У 2012 році її купила компанія Braintree за 26,2 млн дол. У 2013 PayPal поглинув Braintree за 800 млн дол.
Одна з цілей сервісу була максимальна простота, інтуїтивність користування. Venmo дозволяє сплатити покупки в інших додатках, так само як ви оплачуєте їх, наприклад, за допомогою PayPal-кнопки на сайті.
Venmo і Braintree – це ті два сервіси, які допомогли PayPal йти в ногу з часом, коли стало ясно, що мобільний телефон став головним каналом доступу до інтернету для мільйонів людей на планеті. Зайвим підтвердженням цьому, став підйом акції PayPal на 6% після оприлюднення фактів про те, що доходи фірми зросли на 17% в порівнянні з попереднім роком в 4 кварталі 2015 року.
WePay є провідним платіжним сервісом, зосередженим насамперед на задоволення потреб онлайн-платформ, яким необхідно регулювати грошові потоки між своїми користувачами. Компанія була заснована в 2008 році в США. Сервіс надає все необхідне онлайн ринку або провайдерам різних хмарних сервісів для організації інтегрованих платежів за допомогою додатків, зберігаючи високий ступінь безпеки. Мова йде не просто про процесинг кредитних карток, а про комплексне рішення для управління можливими ризиками шахрайства, дотримання регуляторних норм, і необхідної підтримки на безкоштовній основі. Кожен рахунок застрахований Федеральної Корпорацією Страхування Депозитів.
WePay вже залучили близько 75 млн дол венчурного капіталу, і стали 62-й найбільш швидкозростаючою приватною компанією США в 2015 році.
Stripe – це процесингова компанія, яка анонсувала сервіс, який дозволяє здійснювати оплату в один клік, не покидаючи сайт продавця і без переадресації для виконання транзакції. Ви можете використовувати згенерований токен, щоб прив’язати картку, створити обліковий запис клієнта і почати підписку. Коли покупець вперше використовує нашивки замовлення на своєму телефоні, сервіс попросить у нього дані кредитної картки, номер телефону і запропонує запам’ятати їх. У всіх наступних транзакціях з використанням смуги (навіть в різних додатках і сайтах, що використовують Checkout) покупець може просто ввести свою адресу електронної пошти, і смс-код автоматично буде відправлений йому на номер телефону, прив’язаний до аккаунту. Код підтверджує всі дані власника, і більше не потрібно вводити платіжну інформацію на різних ресурсах незліченну кількість разів.
Компанія заснована в 2010 році в США. Під час операцій 2014 року оцінна вартість компанії становила 3,5 млрд дол.
Це тільки деякі приклади сервісів, що відбулися, які вже стали грати відчутну роль в світовому фінансовому секторі. Потрібно пам’ятати, що поки ви читаєте цю статтю в світі невпинно, методом проб і помилок, народжуються нові геніальні ідеї стартапів, здатних змінити весь фінансовий світ.
Олег Кузнецов, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас