Суд визнав незаконним рішення НБУ оштрафувати Ощадбанк на 3 млн гривень за недотримання закону про фіномоніторінг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд визнав незаконним рішення НБУ оштрафувати Ощадбанк на 3 млн гривень за недотримання закону про фіномоніторінг

Кримінал
469
Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Національного банку оштрафувати державний Ощадний банк на 2,99 млн гривень за недотримання законодавства з питань фінансового моніторингу.
Про це йдеться в постанові суду від 27 січня.
Судом встановлено, що з 14 серпня по 28 серпня 2015 року Національний банк провів позапланову перевірку Ощадбанку, в результаті якої було виявлено порушення в частині надання відмови клієнтові в обслуговуванні при подачі ним недостовірної інформації.
На підставі перевірки Ощадбанк був оштрафований на 2,99 млн гривень.
З матеріалів справи вбачається, що 1 липня 2015 року Ощадбанк відкрив валютний і гривневий рахунки депутату від “Народного фронту” Ігорю Котвицькому.
НБУ вважає, що Ощадбанк відкрив рахунки депутату без проведення додаткової перевірки.
Суд не погодився з твердженням Нацбанку, відзначивши, що для відкриття рахунку фізичній особі необхідно пред’явити паспорт та ідентифікаційний код.
Ощадбанк повідомив, що Котвицький особисто подав вищевказані документи, а також заяву про відкриття рахунку, опитувальник, декларації за 2013 і 2014 роки.
За результатами аналізу документів Ощадбанком було встановлено відповідність даних опитувального листа офіційної публічної інформації, при цьому зазначена клієнтом сума основного доходу становить 5-10 тис. гривень, що підтверджується даними про зарплату нардепа.
НБУ відзначає, що, згідно з декларацією Котвицького за 2014 рік, загальна сума коштів на рахунках банків становить 63,9 млн гривень, при це 19 серпня 2015 року в декларації відбулися зміни: в цій графі вже було 970,9 млн гривень (19 серпня 2015 року була подана уточнена декларація).
Нацбанк зробив висновок, що Ощадбанк відкрив рахунки депутату з порушенням законодавства на підставі недостовірної інформації.
Суд не погоджується з цим твердженням, тому що Ощадбанк з’ясовував фінансове становище і джерела коштів клієнта на підставі декларацій станом на липень 2015 року, а не за станом на серпень 2015 року.
Відзначається, що норми податкового законодавства не покладають на банки обов’язок ставити під сумнів задекларовані дані клієнтів в декларації, а значить у Ощадбанку на момент відкриття рахунків були відсутні дані про неправдиву інформацію про доходи Котвицького.
Ощадбанк також говорить, що у нього не було підстав для визнання недостовірною інформації в декларації, так як сума зазначеного місячного доходу сім’ї «більше 20 тис. гривень» не суперечить даним декларації, так як дохід депутата більше цієї суми.
НБУ нагадав, що Котвицький є керівником ТОВ “Дин”, а значить їм надана недостовірна інформація.
Засновниками ТОВ “Дин” є банк “Базис” (контролювався дружиною Арсена Авакова) і ЗАТ “Інвестор-атика”.
Судом встановлено, що, згідно з єдиним реєстром юросіб і фізосіб-підприємців, в розділі керівник ТОВ “Дин” вказано Котвицького, проте з 16 червня 2005 ця компанія перебуває в стані ліквідації і главою ліквідаційної комісії є Володимир Трухан.
У зв’язку з цим суд вважає, що НБУ не має рації, вважаючи надану інформацію депутата недостовірною.
У відповідь на це НБУ надав довідки Ощадбанку і Альфа-банку (Україна) про те, що за станом на 1 січня 2015 року біля Котвицького сума залишків коштів на рахунках становила 907,5 млн гривень і 61,1 млн гривень відповідно, що не збігається з даними декларації.
Суд відхилив і ці доводи, вказавши, що Ощадбанк не повинен був перевіряти правильність заповнення декларації.
Таким чином, суд визнав незаконним рішення НБУ про накладення штрафу на Ощадбанк.
Нацбанк вже підготував апеляцію і подав її до Київського апеляційного суду.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас