Франція оштрафувала Google за порушення "права на забуття" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція оштрафувала Google за порушення "права на забуття"

Світ
922
Французький регулятор оштрафував Alphabet Inc., материнську компанію Google Inc., на 100 тис. євро за порушення припису, який вимагав застосовувати так зване “право на забуття” до всіх доменів компанії по всьому світу.
Французька Комісія у справах інформаційних технологій і прав людини (Commission nationale de l’informatique et des libertes, CNIL), головний орган країни у сфері захисту персональних даних, зазначила, що Google порушила припис видаляти інформацію про громадян на їхню вимогу щодо “всіх доменних імен “пошукача, включаючи глобальний домен google.com.
Google має намір оскаржити рішення регулятора. “Ми не згодні з думкою CNIL, що у нього є повноваження контролювати доступ до контенту людей, які проживають за межами Франції”, – відзначили представники компанії.
У минулому році Європейський суд надав всім громадянам ЄС “право на забуття”, зобов’язавши інтернет-пошуковики видаляти посилання на інформацію про громадян на їхню вимогу, якщо така інформація застаріла, є помилковою або порушує їх право на недоторканність особистого життя.
Google раніше запропонувала компроміс, погодившись не демонструвати інформацію для користувачів з тієї країни ЄС, яка подала запит на видалення даних. Іншими словами, якщо француз вимагав видалити дані про нього, їх не зможуть бачити користувачі у Франції, проте дані будуть показуватися в пошуковій системі в інших країнах.
У свою чергу, французький регулятор назвав такі заходи недостатніми, оскільки існує маса способів обійти блокування по країні, зокрема, використовуючи віртуальні приватні мережі (VPN).
Франція вважається родоначальницею концепції “права на забуття”. У 2010 році країна прийняла Хартію про право на забуття (Charte du droit a l’oubli dans les site collaboratifs et les moteurs de recherche) – звід правил, що регулюють відносини держави і інтернет-компаній в області захисту персональних даних громадян. У той час як Microsoft підписала хартію, Facebook і Google відмовилися поставити під нею свої підписи.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас