Сакварелідзе розповів, як в ГПУ карають за справу "діамантових прокурорів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сакварелідзе розповів, як в ГПУ карають за справу "діамантових прокурорів"

Кримінал
465
Прокурорів Генеральної інспекції ГПУ, які вели справу “діамантових прокурорів”, сьогодні повідомили про звільнення. Також незабаром у них можуть провести обшуки і встановити прослушку. Про це на брифінгу в холі Генеральної прокуратури заявив заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе
“Ми неодноразово заявляли і хочемо нагадати громадськості, в чому полягала символічність справи про так званих “діамантових прокурорів”. Це справа-рубікон, яке проводить чітку лінію між новою прокуратурою і новою Україною. Виявляється в Україні більше проблем у генпрокурора і його оточення, ніж звільняти і лякати ось цих хлопців генінспекції, які взялися за справу “діамантових прокурорів”, немає. Прості хлопці, у яких немає багатомільйонних будинків, як у “діамантових прокурорів”, які жодного разу в своєму житті не брали хабарів. Ще місяць тому всіх їх вивели за штат, щоб паралізувати роботу нашого управління і суд по діамантовим прокурорам. Всіх інших працівників, які брали участь або не брали участі в справі “діамантових прокурорів” сьогодні повідомили про звільнення. Ось у мене в руках такі повідомлення, які отримали більшість цих хлопців”, – заявив заступник генпрокурора.
За словами Давида Сакварелідзе, Шокін говорив з ним і сказав, що не розуміє, чому Сакварелідзе так робить. “Я теж не розумію, чому генеральний прокурор опускається до таких заходів і розправляється з рядовими слідчими прокуратури? Він сказав, що нікого не звільняє. Але ось у мене в руках конкретні документи – повідомлення про звільнення наших працівників. В Провадженні генінспекції сьогодні 40 справ, і всі вони сьогодні під загрозою”, – підсумував Сакварелідзе.
Офіційна причина звільнення, за словами Сакварелідзе, – реорганізація ГПУ. “Шокін порушив своє слово, порушив слово генерального прокурора, яке було мені дано особисто, що створюється новий департамент, який ми спочатку запропонували створити в генінспекції, де ми б об’єднали кілька управлінь. Одне управління з процесуального керівництва, і слідче управління, яке б займалося конкретно розслідуванням корупційних справ проти прокурорів. Замість цього офіційно всіх вивели за штат і сьогодні через місяць повідомили про звільнення. Шокін не те, що не хоче їх призначати. за моєю інформацією, по нам усім, за цим хлопцям вже взяті дозволу на обшуки і прослушку. Хочу попередити: якщо хоч один волосок впаде з будь-якого з наших героїв, ми будемо боротися до останньої краплі крові. Через стільки часу ці обшуку робляться для того, щоб цим хлопцям щось підкинути. Ось в такій ситуації нам доводиться боротися проти ще одного адвоката “діамантових прокурорів”. Цей адвокат називається Шокін Віктор Миколайович – генеральний прокурор України”, – заявив Сакварелідзе.
На питання про те, чи може він представляти сторону державного обвинувачення в суді у справі так званих “діамантових прокурорів”, заступник генерального прокурора відповів: “Я вільно читаю і пишу українською мовою. У суді вже розглядається справа, де призначений державний обвинувач. І ніяких правових і організаційних проблем в цій справі не існує. Все інше – абсолютна маячня і спроба відвести увагу громадськості від основної проблеми: від справи “діамантових прокурорів”, їх численних томів справи, їх рахунків. До речі в томах справи ми знаходимо дуже цікаві документи, пов’язані з самим генеральним прокурором. Звідки ксерокопія паспорта Віктора Миколайовича Шокіна опинилася вдома у Корнійця? Ось мене це дуже цікавить. І реєстраційний документ, через який зареєстрували земельну ділянку (Шокіна – Авт.)”.
Нагадаємо, колишній перший заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін і колишній заступник прокурора Київської області Олексій Корнієць були затримані в ході спецоперації 5 липня 2015 року з підозрою у вимаганні хабара в особливо великому розмірі. Під час обшуку було виявлено близько $500 тис, а також діаманти і зброю.
Розслідуванням скандальної справи керував заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе. Процесуальним керівництвом у справі займався заступник генпрокурора Віталій Касько.
Печерський райсуд Києва виніс рішення про арешт Шапакіна і Корнійця на два місяці з можливістю внесення застави в розмірі 3,2 млн грн. Шапакін вніс необхідну суму застави і був відпущений з СІЗО. Згодом Апеляційний суд Києва збільшив заставу Шапакіна до 6,4 млн грн. Він його вніс і вийшов з СІЗО. Корнієць також вийшов з СІЗО після внесення застави в сумі 3,2 млн грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас