Греція звинувачує МВФ у зволіканні оцінки виконання країною умов програми допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція звинувачує МВФ у зволіканні оцінки виконання країною умов програми допомоги

Світ
154
Греція звинуватила Міжнародний валютний фонд (МВФ) в затягуванні оцінки ходу виконання Афінами умов третьої програми допомоги.
“Всі кредитори, але МВФ особливо, несуть відповідальність за невизначеність в грецькій економіці”, – заявив генеральний секретар Мінфіну щодо бюджетної політики Франгіскос Кутентакіс.
“Здається, вони чекають, коли ми підійдемо до краю прірви, щоб почати, нарешті, серйозні переговори”, – зазначив він.
Представники фонду, зокрема, оскаржують ряд показників по грецькій економіці, а вимоги МВФ щодо бюджетної економії є більш жорсткими у порівнянні з умовами, узгодженими Грецією і її кредиторами.
Так, відповідно до розрахунків МВФ, Греція завершила 2015 рік з первинним дефіцитом бюджету в розмірі 0,25% ВВП. Тим часом, власні підрахунки Греції, збігаються з оцінками її європейських кредиторів, показують, що в країні був зафіксований профіцит бюджету в 0,2% ВВП в минулому році.
За умовами третьої програми допомоги, Греції необхідно досягти первинного профіциту бюджету в розмірі 3,5% ВВП до 2018 року. У Єврокомісії вважають, що для цього країні буде достатньо урізати витрати на суму, еквівалентну 3%. МВФ же вважає, що держвитрати повинні бути зменшені на суму рівну 4,5% ВВП, тобто приблизно 8 млрд євро.
Ф.Кутентакіс, який бере участь в переговорах Греції з міжнародними кредиторами, вважає, що МВФ не визначився з тим, яку роль він буде грати в третій програмі допомоги Греції, і чи буде взагалі грати якусь роль.
Місія європейських кредиторів покинула Афіни кілька днів тому в зв’язку з майбутніми пасхальними святами, не досягнувши угоди з владою країни про заходи скорочення витрат, а також про хід реформ, необхідних Греції для виконання умов програми допомоги.
Представники місії повернуться до Греції 2 квітня, і їх позитивний висновок про хід реформ має бути готове до зустрічі міністрів фінансів держав єврозони, запланованої на 11 квітня.
Без цього висновку грецькі кредитори не зможуть завершити оцінку ходу виконання країною параметрів третьої програми допомоги обсягом 86 млрд євро, що є необхідною умовою для отримання країною чергового траншу кредитів, а також початку переговорів про зниження боргового навантаження країни.
Греція не потребує кредитів найближчим часом, кошти будуть потрібні їй в липні поточного року, коли країні потрібно виплатити європейському Центробанку 3,5 млрд євро.
Проте, експерти відзначають, що потреби Греції у фінансуванні можуть збільшитися в зв’язку з міграційною кризою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас