У Лондоні продають срібний долар за 10 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Лондоні продають срібний долар за 10 мільйонів

Світ
772
У Лондоні виставлено американський срібний долар 1794 року, аукціонна вартість якого перевищує 10 мільйонів доларів.
Діаметр срібного долара Flowing Hair з колекції Еймон Картера становить 4 см, і якщо його здати на металобрухт, за сьогоднішніми цінами можна виручити 12 доларів. Приватний колекціонер Брюс Морелан в 2013 році заплатив за Flowing Hair на аукціоні 10 мільйонів доларів.
Рекордна ціна визначається, перш за все, рідкістю монети, її станом і культурно-історичною цінністю. Але, можливо, найважливіше для покупців то, в чиїх руках монета побувала.
Багато експертів вважають, що Flowing Hair (відомий як “Долар із зображенням Свободи з розпущеним волоссям”) був першою викарбуваною доларовою монетою. Це означає, що його міг особисто тримати в руках президент Джордж Вашингтон.
Достовірно відомо те, що 15 жовтня 1794 року на монетному дворі в Філадельфії було викарбовано 1778 таких срібних доларів. До теперішнього часу з них збереглося близько 130.
На одній зі сторін рідкісної монети зображений профіль жінки з розгорнутими довгим волоссям в оточенні шестикінечний зірок, що символізують 15 тодішніх американських штатів. На зворотному боці в центрі вінка з оливкових гілок викарбуваний білоголовий орлан з розпростертими крилами.
У 1795 році дизайн срібного долара Flowing Hair було вирішено змінити: на аверсі монети замість голови Свободи з’явився її драпірований бюст. Професійна служба класифікації монет США провела оцінку срібного долара, купленого Брюсом Мореданом, який отримав 66 балів з 70 можливих.
Це говорить про те, що раритет знаходиться в чудовому стані. З викарбуваних в 1794 році срібних доларів ця монета збереглася краще за всіх. Срібний долар Flowing Hair виставлений на огляд в Лондоні фірмою London Mint Office, яка є дочірньою компанією концерну Samlerhuset Group – одного з найбільших в Європі дилерів монет.
Рекордна ціна визначається, перш за все, рідкістю монети, її станом і культурно-історичною цінністю. “Ми вважаємо, що це був перший або один з перших карбованих доларів – про це свідчать чіткі і ясні лінії малюнка”, – заявив виконавчий директор London Mint Office Джеймс Діні.
“У минулому монети чеканили за допомогою ручного преса: монетний диск поміщали між двома кліше, якими його пригнічували. Після деякої кількості повторів чіткість ліній губилася, а також злегка порушувалася точність суміщення”, – пояснив Діні.
Вперше ця конкретна монета з’явилася в полі зору колекціонерів в 1920 році. Що було з нею до цього, фахівці не знають. Однак судячи по чудовому станом, срібний долар ніколи не був в обігу. З 1920 року Flowing Hair змінив 11 власників, а його ціна виросла з 1250 доларів в 1947 році до 10 мільйонів у 2013-му. Експерти вважають, що сьогодні за монету можна виручити і більше.
Нинішній власник раритету, за словами Діні, готовий вислухати пропозиції від потенційних покупців.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас