ФГВФО розраховує виручити вдвічі більше від продажу активів неплатоспроможних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО розраховує виручити вдвічі більше від продажу активів неплатоспроможних банків

Казна та Політика
424
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розраховує в поточному році виручити від продажу активів неплатоспроможних банків 15 мільярдів гривень, або вдвічі більше, ніж офіційно зафіксовано в планах.
Про це йдеться в коментарі заступника директора-розпорядника фонду Андрія Кияка.
«Я сьогодні говорив про отримання не менше 15 мільярдів гривень за результатами 2016 року. І це навіть незважаючи на нинішню політику Нацбанку в питаннях узгодження активів неплатоспроможних банків на продаж. На сьогоднішній день зафіксована сума 7,5 мільярда гривень», – сказав Кияк.
Він нагадав, що НБУ припинив продаж майна банків, що перебуває у заставі за виданими регулятором кредитами рефінансування, що ставить під загрозу задоволення вимог кредиторів цих банків.
«Чим довше ми затягуємо, мається на увазі Національний банк, з погодженням реалізації того чи іншого майна неплатоспроможних банків, тим менше шансів отримати живі гроші за це майно. Будь-який заставодержатель або іпотекодержатель, в даному випадку Нацбанк, повинен реалізувати своє право стягнути це майно у вигляді майнових прав або іпотеки», – додав представник Фонду гарантування.
Кияк зазначив, що аргументація НБУ в цьому питанні не зовсім зрозуміла, оскільки в деяких випадках регулятор вимагає продавати активи за ціною вище їх оціночної вартості, що нереально в нинішніх умовах.
«Приклад – активи в «Єврогазбанку». Під рефінансуванням у Нацбанку достатня кількість ліквідних активів: готель у Києві та готельний комплекс у Трускавці. Перший об’єкт Нацбанк сам попередньо оцінював у 25 мільйонів гривень. Потім приходить лист: «Продавайте за 170 мільйонів гривень». Трускавецький об’єкт насправді коштує 70-80 мільйонів гривень. Це ринок, та й НБУ так раніше оцінював, а нам Нацбанк узгоджує ціну продажу в 450 мільйонів гривень. Виникає питання – що змінилося за кілька місяців – економіка зросла, немає відбою від інвесторів?» – скаржиться представник Фонду гарантування.
Водночас, Кияк підкреслив, що позиція НБУ не зупинить дії фонду з реалізації майна неплатоспроможних банків. «Це означає таке: ми все одно будемо продовжувати подавати в Нацбанк пакети документів на погодження продажу активів неплатоспроможних банків, які перебувають у заставі регулятора під видані їм кредити рефінансування. Далі – рішення самого Нацбанку, погоджувати чи ні», – резюмував він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас