У РФ за Bitcoin садитимуть на 7 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ за Bitcoin садитимуть на 7 років

Фінтех і Картки
2314
Міністерство фінансів РФ розробило поправки до закону «Про Центральний банк», які забороняють в Росії випуск і обіг криптовалюти
Крім того, відомство підготувало поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення, що посилюють санкції для бізнесу за випуск і обіг віртуальних валют. Компаніям-порушникам загрожує штраф в розмірі 3-5 млн рублів (1 долар – 70 руб.) Або адміністративне призупинення діяльності на строк до 90 діб.
Мінекономрозвитку, Росфінмоніторинг, юристи та банкіри підтримали новацію.
У своєму неприйнятті віртуальних грошей Мінфін спирається на перший пункт статті 75 Конституції РФ: «Грошовою одиницею в Російській Федерації є рубль. Грошова емісія здійснюється виключно Центральним банком. Введення і емісія інших грошей не допускаються».
«Міністерство фінансів, як видно, вирішило змінити закон «Про Центральний банк», коли стало ясно: щоб можна було карати за криптовалюту, потрібно спочатку прийти до розуміння, що саме не можна випускати», – пояснила партнер компанії «Юков і партнери» Ірина Адамова.
Співвласник Qiwi Борис Кім також раніше заявляв, що криптовалюту віднесено до грошових сурогатів.
Цікаво, що Мінфін форсував розробку документів, що вводять заборону на біткоіни, після того як Qiwi в вересні 2015 року оголосила про розробку свого аналога біткоіни – бітрублів. Передбачалося, що в 2016 році бітрублями можна буде розплачуватися за послуги (наприклад, за мобільний зв’язок) через Qiwi-гаманець. Гендиректор і співвласник компанії Сергій Солонін тоді повідомив, що під час запуску буде використовуватися криптотехнологія blockchain, на якій працює система Bitcoin.
Представники Центробанку в 2014 році відзначали, що вважають біткоіни грошовими сурогатами. Але вже влітку 2015 року перший заступник голови ЦБ Георгій Лунтовський заявив, що «не можна відкидати цей інструмент, можливо, за ним майбутнє». У вересні минулого року заступник голови ЦБ Ольга Скоробогатова повідомила, що регулятор створив робочу групу з вивчення технології blockchain з урахуванням міжнародного досвіду (після того як Банк Англії заявив про плани по створенню власної цифрової валюти і порівняв появу біткоіни з народженням інтернету).
Поправки Мінфіну, забороняючи випуск біткоінів, не забороняють криптотехнологію, на якій працює система Bitcoin.
Мінфін також підготував законопроект, що вводить кримінальну відповідальність за біткоіни. Документ проходить міжвідомче узгодження. Відповідно до нього за випуск, купівлю і збут грошових сурогатів порушникам загрожує штраф до 500 тис. рублів або тюремний термін до чотирьох років. Для учасників організованої групи – штраф від 500 тис. до 1 млн рублів або позбавлення волі на строк до шести років. Для топ-менеджерів банків, страхових компаній та інших фінансових організацій і профучасників ринку цінних паперів штраф може скласти від 1 млн до 2,5 млн рублів, а максимальне покарання – сім років тюремного ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади / займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
За матеріалами:
Фінансовиє Ізвестія
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас