Мобілізація-2016: Хто замінить бійців, які повернуться додому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобілізація-2016: Хто замінить бійців, які повернуться додому

Казна та Політика
7737
Президент Петро Порошенко пообіцяв на цьому тижні підписати наказ про демобілізацію українців, призваних в рамках 4-ї хвилі мобілізації. Близько 45 тис. бійців вже в найближчі тижні повернуться додому. Слідом за звільненням військових із зони боїв в Україні планують провести чергову хвилю мобілізації. Плани мобілізації істотно скоротять: Цього року в армію призвуть 5-10 тисяч українців.
Раніше міністр оборони Степан Полторак заявляв, що мобілізація може торкнутися 10-12 тисяч осіб. “Якщо у нас (в ході демобілізації, запланованої на березень-квітень) звільняється зараз 45 тисяч особового складу, то зараз навіть якщо буде необхідність мобілізації, ця цифра може бути 10-12 тисяч”, – говорив міністр.
У Міноборони пояснюють, загальне число мобілізованих і контрактників буде значно менше 45 тисяч осіб.
“В кінці березня буде зріз і буде визначено, скільки у нас контрактників. На даний момент у нас цифра близько 13 тисяч контрактників. Замінити потрібно не всі 45 тисяч, все залежатиме від того, яка буде військово-політична обстановка в державі. Крім того, йде реформування збройних сил. Вони оснащуються новою технікою, фахівцями. Якщо раніше, наприклад, потрібно було на одну ділянку роботи 10 осіб, то тепер на це ж місце потрібно 4 особи”, – пояснив полковник Владислав Волошин.
Українців приваблюють на контрактну службу в армію високими зарплатами. Так, зараз стрілець отримує 7 тис. грн (було близько 2,4 тис. грн). Ставку командира відділення підняли з 2837 грн до 8,5 тис., комвзводу – з 3801 грн до 9,5 тис. Згідно з опитуваннями, практично кожен четвертий мобілізований боєць виявив бажання залишитися на контактну службу в армії.
“Бажаючих підписати контракт зі Збройними Силами в навчальних центрах ділять на три групи. Ті, хто не має досвіду служби в армії, проходять повний цикл підготовки – близько двох місяців. Ті, хто служив в армії, але не були мобілізовані протягом попередніх хвиль, проходять скорочений цикл – до 34 днів. Нарешті кандидати, які були моблізовані під час попередніх хвиль, повинні пройти кваліфікаційну комісію, за результатами якої можуть бути відразу направлені до військових частин”, – зазначають у прес-службі Генштабу.
Крім цього в Мінобороні пояснюють, в першу чергу під час мобілізації призиватимуть тих українців, які мають затребувані в зоні боїв військові спеціальності. “Ще працюють фахівці над тим, щоб визначити, скільки потрібно буде мобілізувати людей, які це мають бути фахівці, кому будемо віддавати перевагу. Як завжди, найбільше затребувані спеціальності: механіки-водії, оператори-наводчики, розвідники, сапери, фахівці повітряно-десантних військ. Ці військові професії завжди затребувані”, – говорить Владислав Волошин. Вік призовників – від 25 до 60 років.
Не підлягають призову під час часткової мобілізації:
• Резервісти, заброньовані органами державної влади на період мобілізації
• Визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я
• Чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років
• Чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) у віці до 18 років
• Чоловіки, на утриманні яких знаходиться дитина-інвалід підгрупи А у віці до 18 років
• Чоловіки, на утриманні яких знаходиться повнолітня дитина, є інвалідом I або II групи, до досягнення нею 23 років
• Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років
• Народні депутати України
• Студенти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною формою навчання
За ухилення загрожує термін до 5 років в’язниці
За два роки правоохоронні органи зареєстрували сотні справ за ухилення від мобілізації.
Досі щотижня в єдиному реєстрі судових рішень з’являються десятки вироків для тих, хто ухиляється. Стаття 336 ККУ (ухилення від призову) передбачає покарання від 2 до 5 років в’язниці.
Юрист Андрій Верба пояснює, більшість українців в судах за скоєне (ухилення від мобілізації) покаялися, за місцем проживання характеризуються позитивно, раніше до кримінальної відповідальності не притягувалися, тому служителі Феміди обирають для них “м’яке” покарання – умовне ув’язнення.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас