Продовження роботи атомних енергоблоків в Україні може закінчиться катастрофою, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продовження роботи атомних енергоблоків в Україні може закінчиться катастрофою, - експерт

Енергетика
4447
Плановий термін експлуатації більшості атомних енергоблоків в Україні закінчився, проте їх продовжують використовувати, закладаючи в реактори непроектне паливо і змінюючи потужність.
Такі експерименти можуть закінчитися новою катастрофою, заявив експерт з енергетичної політики Національного екологічного центру України Олексій Пасюк.
“Замість того, щоб сконцентруватися на проектах, які могли б стати альтернативними видами генерації, уряд виношує плани вкладати гроші в дорогі проекти підтримки функціонування енергоблоків атомних станцій, що знаходяться на межі експлуатаційних можливостей”, – зазначив Пасюк.
За його словами, плановий термін експлуатації більшості атомних енергоблоків в Україні вже закінчився. Частина реакторів на Рівненській та Південноукраїнській атомних станціях працюють понад проектний період.
“Їх експлуатація – це вже експеримент. Більш того, на Південноукраїнській АЕС використовують паливо “Вестінгауз”. Це багато – стільки експериментів одночасно”, – зазначив експерт.
Він також підтримав незгоду Атомпрофспілки з розпорядженням Міністерства енергетики та вугільної промисловості освоїти маневрування атомними енергоблоками станцій.
“Небезпека настільки очевидна, що навіть атомники не могли не відреагувати”, – сказав Олексій Пасюк.
Він додав, що, крім відмови обладнання, додатковим ризиком при експлуатації ядерних реакторів став людський фактор. “Ті, хто приймає рішення, з технічної точки не завжди розуміють, що відбувається з реактором. Так, на Фукусімі під час аварії оператори були впевнені, що у них ще є охолоджувач, вода в реакторі. А її не було, тому, що датчики неправильно показували дані”, – зазначив експерт.
Пасюк також зазначив, що перехід в режим маневрування пропонується зробити при повному обсязі виконані роботи по оновленню систем безпеки енергоблоків АЕС.
“Україна не завершила план підвищення безпеки ще в 2000-х роках. А це було однією з умов надання кредиту ЄБРР на підвищення безпеки енергоблоків Хмельницької і Рівненської АЕС. Зараз є новий план щодо продовження роботи першого і другого енергоблоків Південноукраїнської АЕС. У ньому є ряд заходів, які повинні здійснитися до того, як регулятор погодиться на продовження. Однак частина цих заходів перекладається на період після пуску. Така практика дуже сумнівна”, – розповів він.
На думку експерта, в умовах падіння споживання обсягів електроенергії Україна отримала шанс відмовитися від атомної енергетики і розвивати альтернативні види генерації.
“По-перше, закінчуються періоди роботи реакторів. По-друге, нам потрібно зменшувати залежність від Росії, а не збільшувати її”, – резюмував експерт.
Як повідомлялося, уряд запланував розпочати добове регулювання потужності об’єднаної енергосистеми з 31 грудня 2016 року. Проти такого рішення виступила Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України. На думку енергетиків, маневрування енергоблоками АЕС може привести до катастрофи.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас