В Україні створена база даних українських політичних діячів з метою контролю банками за фінопераціями держслужбовців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні створена база даних українських політичних діячів з метою контролю банками за фінопераціями держслужбовців

Кримінал
673
В Україні створена єдина публічна база даних українських політичних діячів з метою контролю банками за фінансовими операціями державних службовців, повідомляється в прес-релізі Центру протидії корупції.
“В Україні запустили відкритий Реєстр національних громадських діячів – pep.org.ua, покликаний протидіяти відмиванню грошей держави через міжнародні та українські банки. Реєстр містить інформацію про так званих “публічних діячів”, їхні зв’язки з іншими публічними діячами, установами і родичами, яких , згідно з українським законодавством, банки вважають клієнтами з підвищеним ризиком “, – повідомляється в прес-релізі.
Як наголошується в повідомленні, реєстр допоможе фінансовим установам ідентифікувати серед своїх клієнтів таких публічних діячів, як вище керівництво держави, суддів, прокурорів, військових, керівників політичних партій, народних депутатів.
“Реєстр містить понад 10 тис. осіб, які є публічними діячами, членами їх сімей або пов’язаними з ними особами. В даний час антикорупціонери зібрали документально підтверджені дані про 6 тис. держслужбовців, які за українським законодавством є публічними діячами, про 4,5 тис. пов’язаних з ними осіб і 2,4 тис. державних підприємств, керівники яких також є публічними діячами “, – зазначено в повідомленні.
Наявність публічно доступної інформації про таких діячів в реєстрі буде знижувати ризик надання банківських послуг високопоставленим чиновникам і їх родичам, які використовують міжнародну банківську систему для відмивання грошей.
“За останні два роки в Україні збанкрутували понад 60 банків. 10 з цих банків підозрюються у відмиванні грошей через кореспондентські рахунки в західних банках. Через неналежне фінансового контролю клієнтів з підвищеним ризиком Україна втратила мільярди гривень”, – цитує прес -служба виконавчого директора Центру протидії корупції Дарину Каленюк.
Згідно з повідомленням, в Реєстрі є два типи профілів публічних діячів: базові і розширені. Додаткові профілі містять документально підтверджену з офіційних джерел інформацію про місце роботи особи, його ділові і родинні зв’язки, зв’язку з іншими політичними діячами і факти, що свідчать про репутацію особи – фігурує воно в кримінальних процесах, має судимість, замішано в гучних корупційних скандалах і т.і.
“Українські корумповані чиновники легко відмивають брудні гроші через міжнародну банківську систему. Судді, прокурори, чиновники, які ведуть невідповідний з майновими деклараціями спосіб життя, без проблем особисто або через підконтрольні офшорні компанії і трасти відкривають рахунки в іноземних банках, кладуть на свої рахунки гроші, отримані від корупції “, – цитує прес-служба фінансового аналітика Центру протидії корупції Андрія Шура.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас