Банкіри: Скільки ще українських банків "помре" через брак грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Скільки ще українських банків "помре" через брак грошей

Кредит&Депозит
3044
Багато українських банків на поточний момент не виконують вимоги Нацбанку щодо збільшення капіталу, так що за найближчий рік може бути закрито до декількох десятків фінустанов.
За даними НБУ, станом на 1 березня цього року капітали менш 120 млн грн мало 18 банків, від 120 до 300 млн грн – 53 фінустанови і від 300 до 500 млн грн – 12. На капіталізацію у банків залишилося зовсім небагато часу: мінімальну 120 -мільйонну вимогу фінансисти повинні виконати до 17 червня цього року, а збільшити капітали до 300 млн грн – до 11 січня 2017 року.
У Нацбанку не обіцяють підопічним ніяких поблажок, там впевнені, що збільшення капіталів банків – це гарантія стабільності системи. Тому збираються строго стежити за виконанням вимог і вживати заходів щодо порушників.
У банків є кілька варіантів для порятунку. Перший – сподіватися, що успішний розвиток бізнесу їх господарів дозволить їм за рахунок живих грошей збільшити капітали. “Це можуть бути вільні грошові кошти акціонерів, якими вони володіють і які вони готові влити в капітал для його відповідності вимогам НБУ”, – уточнив голова правління банку “Михайлівський” Ігор Дорошенко.
Другий варіант – це залучення позикових коштів, які банк згодом буде частинами протягом 5 років віддавати своїм кредиторам з відсотками. По суті, це кредит, який дозволено на певний час зараховувати в капітал. Найчастіше його виділяє власник банку, але іноді – просто дружні структури. “Починаючи з 2008 року багато банків для збільшення регулятивного капіталу залучали гроші власника на умовах субординованого боргу, тому у багатьох банків є можливість збільшення статутного капіталу за рахунок цих коштів”, – зауважила директор фінансового департаменту РА “IBI-Rating” Анна Апостолова.
Третя можливість – це конвертація в капітал кредитних ліній, раніше відкритих акціонерами або партнерами. За словами нацбанківців, цей механізм використовується фінансистам найбільш активно з 2015 року.
З власниками найпростіше: по суті вони просто дозволяють своїм банкам не повертати раніше надані їм кредити. Найчастіше так чинять банки з іноземним капіталом – західні акціонери переписують в капітали кредити, які не зняли з своїх українських “дочок”. Дещо складніше виглядає схема, коли залучається стороння структура, що кредитувала цю саму “дочку” і не володіла її акціями. У цьому випадку, відбувається обмін кредитного боргу на акції банку. У нашій країні такий підхід практикував Європейський банк реконструкції і розвитку, який несподівано отримати великі пакети акцій в Райффайзен Банку Аваль і УкрСиббанку.
Четвертий варіант капіталізації зводиться до додемісії акцій банку, яка викуповується новими акціонерами. Наприклад, відбувається продаж (повна або часткова) фінустанови більш заможному власникові. Це може бути просто структура або людина з грошима, а може бути і інший банк. І в цьому випадку відбувається злиття двох структур, а головне – двох капіталів. Інший важливий момент – хто ризикне об’єднатися з банком, який зовсім недавно міг вилетіти з ринку.
Найцікавіше – скільки банків реально зможуть скористатися тією чи іншою можливістю вижити і скільком все-таки доведеться покинути ринок. У Нацбанку поки налаштовані дуже оптимістично. За даними регулятора, поточні залишки на рахунках незареєстрованих капіталів можуть допомогти вирішити проблему з капіталом 14 банкам з капіталом до 120 млн грн, 56 банкам з капіталами від 120 до 300 млн грн, і 12 – від 300 до 500 млн грн.
Куди більш критично налаштовані учасники ринку, які розуміють, що оцінки НБУ будуються на попередньому аналізі ситуації. Адже регулятор ще не провів стрес-тести всіх українських банків (за невеликі банки чиновники ще не бралися), і не знає до кінця всіх проблеми своїх підопічних.
Зважаючи на стрес-тестування фінансисти дають два прогнози: згідно з оптимістичним, до весни 2017 року Нацбанк в рамках програми капіталізації прикриє близько 15 банків, за песимістичним – все 25-30. Нагадаємо, що за 2014-2015 роки регулятор уже закрив майже 70 банків і на поточний момент в країні їх залишилося 111.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас