УКБС: Обсяги тіньового ринку обігу валют досягли 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: Обсяги тіньового ринку обігу валют досягли 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню

Валюта
1537
Дії Національного банку України (НБУ) щодо поступової скасування введених адміністративних валютних обмежень необхідно прискорити, оскільки ринок сигналізує про зростання тіньового сегмента, відтоку валютних коштів населення з банківської системи і посилення девальваційних очікувань, йдеться в заяві асоціації “Український кредитно-банківський союз”.
Як зазначає УКБС, обсяги тіньового ринку обігу валют досягли 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню і ускладнює механізм функціонування офіційного валютного ринку в країні.
Так, з моменту введених Нацбанком у 2014 році адміністративних обмежень обсяг продажу валюти на міжбанку скоротився майже втричі – з $ 500 млн до $ 175 млн. Однак при зменшенні експортної виручки на 30% легальний міжбанківський валютний ринок повинен становити близько $ 350 млн. Крім цього, обмеження для населення на покупку готівкової валюти і її зняття з депозитів спричинило відтік близько $ 14 млрд.
УКБС підтримує наміри регулятора щодо лібералізації на валютному ринку, однак вважає темпи їх впровадження недостатніми для ефективної детінізації”, заявила генеральний директор УКБС Галина Оліфер, яку цитує прес-служба асоціації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас