Олег Кузнецов: Чому PayPal вирішив не заходити в Україну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Кузнецов: Чому PayPal вирішив не заходити в Україну?

Фінтех і Картки
4172
Останнім часом тема входження PayPal в Україні помітно активізувалася, однак ні до чого конкретного все ще не привела. Статус, як і раніше, безрезультатно нейтральний. Остання зустріч з європейським офісом PayPal завершилася прохолодно. Однак ініціативна група українців, яка займається процесом, ще не припинила свою діяльність і впевнена в досягненні позитивного результату, а це вселяє надію на успіх.
Тема розбурхала небайдужу публіку, як наслідок, аналізу причин і перешкод для входження виявлено незліченна кількість. Давайте спробуємо виділити головні:
1) Законодавчі обмеження, які зводяться до валютного регулювання НБУ, вимог по реєстрації юрособи PayPal в Україні, необхідності роботи через-банк агент в Україні і т. д.
2) Політичні обмеження. Так зване фінансове антилоббі – всілякі перепони незацікавлених сторін в появі на ринку України сильного конкурента. За заявою Іллі Кенігштейна, довгий час НБУ вело листування з офісом PayPal демонструючи всілякі обмеження і ризики, пов’язані з можливою діяльністю системи на території України.
3) Кримінальні обмеження. Вважалося, що ще з часів президентства Януковича, сфера електронних платежів дуже сильно контролювалася «сім’єю», що робило ще більш непрозорою і без того законодавчо неврегульовану систему.
4) Репутаційні та економічні обмеження. PayPal публічна компанія, а значить особливо чутлива до того, щоб її діяльність велася виключно в прозорому і правовому полі. В фактично воюючій країні це зробити особливо важко, щоб не бути в кінцевому підсумку викритими в пособництві фінансуванню тероризму і т. д.
5) Геополітичні обмеження. За заявою Іллі Кенігштейна, на зустрічі в Варшаві були присутні представники російського офісу PayPal, які з високою ймовірністю створювали бар’єри для конструктивної взаємодії.
Щось з наведеного вище списку є приводом, щось причиною. На мій погляд найважливішим фактором є відсутність активного і привабливого для PayPal ринку.
PayPal – це не автономний сервіс, а скоріше комплементарний платіжний інструмент, який існує завдяки розвиненій міжнародній електронній комерції: EBay, Amazon, etc. Подібних майданчиків в Україні немає, в той час, як і сама Україна не є гравцем на цих майданчиках за кордоном. Іншими словами, Україна просто не відноситься до істотних глобальних цільових ринків PayPal.
Відсутність економічної привабливості множиться на негативну славу з корупцією і відсутністю прозорої судової системи. Сукупності цих фактів достатньо, щоб PayPal зосередилася на розвитку інших більш привабливих і менш проблемних для входу ринків. Ну а щоб закінчити цю замітку на позитивній ноті, скажу, що у мене немає жодного сумніву, що PayPal увійде без обмеження функціоналу в Україні рано чи пізно, тому залишається побажати нашим активістам терпіння, енергії і сили переконання, щоб відбулося це якомога раніше.
Олег Кузнецов, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас