Суд визнав НБУ винним у банкрутстві "Укргазпромбанка" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд визнав НБУ винним у банкрутстві "Укргазпромбанка"

Кредит&Депозит
1321
14 березня Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною бездіяльність регулятора щодо “Укргазпромбанку”, який був визнаний неплатоспроможним в 2015 році, а зараз ліквідовується.
Позов був поданий одним з вкладників Укргазпромбанку – ТОВ “Торговий дім Санко”.
У серпні 2014 року компанія відкрила в банку рахунок, по витратні транзакції з 9 якому по 23 лютого 2015 року “Укргазпромбанк» не провів.
У квітні в банк увійшов тимчасовий адміністратор, а в вересні установу відправили на ліквідацію. 16 жовтня компанія “Торговий дім Санко” звернулася в ФГВФО із заявкою про визнання себе кредитором. Відповідь компанія не отримала, тому подала в суд.
Позивач припустив, що ФГВФО не задовольнить його кредиторські вимоги, оскільки вартість активів “Укргазпромбанку” менше, ніж його зобов’язання.
Але він подав в суд не на Фонд гарантування (закон не зобов’язує ліквідатора слати кредиторам листи про акцептування їх вимог; при цьому Фонд не гарантує розрахунок з усіма кредитами банку), а на Нацбанк.
“Санко” попросила суд визнати протиправною бездіяльність НБУ з листопада 2014 року по квітень 2015 року щодо неприйняття адекватних, негайних і рішучих дій, своєчасного застосування адекватної міри впливу до “Укргазпромбанк”.
Нацбанк повинен був зробити це на підставі проведеної перевірки, звіту про інспектування та рейтингової оцінки САМЕLS. Також “Санко” просила визнати протиправною бездіяльність НБУ щодо захисту інтересів вкладників щодо безпеки зберігання коштів на рахунках банку.
Суд з’ясував, що з жовтня 2014 року по квітень 2015 року НБУ не зробив необхідних заходів впливу метою недопущення погіршення фінансового “Укргазпромбанку” стану (обмеження проведення операцій, заборона на видачу бланкових кредитів, введення особливого контролю).
Нацбанк у відповідь заявив, що застосування заходів впливу до банку є його “правом”, а не “обов’язком”. Суддя порахував такий аргумент непереконливим, адже якби діяльність “Укргазпромбанку” була обмежена, у позивача не виникли б проблеми з поверненням грошей.
В результаті суд став на бік позивача і задовольнив його вимоги в повному обсязі: бездіяльність Національного банку в період з листопада 2014 року по квітень 2015 го щодо невжиття заходів впливу до “Укргазпромбанк” визнана протиправною.
У компанії “Санко” відмовилися прокоментувати цей судовий розгляд.
Як повідомлялося, Національний банк 14 вересня 2015 року прийняв постанову про ліквідацію і відкликання банківської ліцензії ПАТ “Укргазпромбанк”.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас