«Енергоатом» вважає неможливим маневрування блоками АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Енергоатом» вважає неможливим маневрування блоками АЕС

Енергетика
903
Переведення енергоблоків українських атомних станцій в режим регулювання потужності об’єднаної енергосистеми займе не менше двох років.
Про це заявив президент держпідприємства «Національна акціонерна енергетична компанія «Енергоатом» Юрій Недашковський.
«До такої роботи (в режимі маневрування) потрібно належним чином підготуватися. За нашими оцінками, це два-три роки роботи », – зазначив Юрій Недашковський.
За словами глави «Енергоатому», компанія планує освоїти режими маневрування енергоблоками АЕС, щоб заробляти на ринку допоміжних послуг, який повинен з’явитися в новій моделі енергоринку. Але для того, щоб підготувати енергоблоки і отримати дозвіл від Держатомрегулювання, треба виконати дуже великий обсяг робіт.
«Сьогодні це неможливо. Це, вибачте, все одно, що від жінки, яка на першому місяці вагітності, вимагати, щоб вона розродилася дитиною повноцінною. Це тривалий період, до якого ще треба підготуватися. Якщо сьогодні переходити до маневрування, то можна сказати, що ми ще не готові ні технічно, ні з точки зору отримання відповідних дозволів. Це питання безпеки, і на такий режим треба переходити дуже і дуже виважено », – зазначив Юрій Недашковський.
Він також додав, що тестування режиму маневрування атомним енергоблоком відбулося в минулому році на Хмельницькій АЕС. При цьому використовували паливовиділяючі збірки російської компанії «ТВЕЛ».
«Тепер потрібні кілька років на обгрунтування і на модернізацію обладнання другого контуру. Тому що ці випробування виявили те, що дуже багато регуляторів треба переводити з ручного режиму в автоматичний, змінювати, вводити нове обладнання тощо », – розповів глава «Енергоатома» про результати тестування.
Нагадаємо, минулого тижня Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України висловила категоричну незгоду з розпорядженням Міністерства енергетики та вугільної промисловості освоювати маневрування атомними енергоблоками з добовим розвантаженням до 75% номінальної потужності. На думку енергетиків, експеримент із залученням енергоблоків АЕС до вирівнювання потужності об’єднаної енергосистеми може призвести до катастрофи. Як повідомляли ЗМІ, в урядовому плані дій ядерні енергоблоки повинні були б заробити в режимі маневрування після 31 грудня 2016 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас