Новий Податковий кодекс: Наскільки він компромісний і лояльний до дрібного та середнього бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий Податковий кодекс: Наскільки він компромісний і лояльний до дрібного та середнього бізнесу

Казна та Політика
2929
З 1 квітня набирає чинності ухвалений наприкінці минулого року в муках Податковий кодекс. І хоча основні ставки податків діють вже з 1 січня, багато нюансів запрацюють тільки зараз — це стосується показників до податкової накладної, її форми.
Депутати запевняли, що затвердили компромісний і лояльний до дрібного та середнього бізнесу варіант реформи. Але бізнесмени заявляють: жити і працювати їм стало набагато гірше.
За словами підприємців, мораторій на перевірки, який у червні минулого року продовжили до кінця 2016-го, не більше ніж формальність. Насправді їх навіть стало більше.
«По суті, всю сферу торгівлі та обслуговування як перевіряли раз на рік, так і перевіряють. А якщо на тебе надійшла скарга, то приходять позапланово. З цього року придумали контрольні зрізи на десять днів: податкова виписує наказ і перевіряє, чи всі платежі ти проводиш через касовий апарат. Там, де менша виручка, вирішують, що ми мінімізуємо доходи, і теж перевіряють», — повідомила нам власниця одного зі столичних салонів краси Марія Юр’єва.
При цьому, кажуть підприємці, фіскали без побоювання пропонують вирішити питання на місці.
«Наприклад, штраф за непробитий чек — у п’ятикратному розмірі. А за те, що не видно патенту на роботу, — 560 грн. Але найцікавіше, що перевіряючі не соромляться пропонувати заплатити їм 30% від штрафу — і проблема вирішена», — зазначив один з підприємців.
Інші запевняють: закони прописані настільки розмито, що фіскали користуються цим. «Уточнити, як вважати той чи інший податок, нема у кого — консультаційні центри вони скасували, а гаряча лінія або зайнята, або дівчинки на телефоні нічого не знають. Вони розсилають листи: мовляв, робіть так. Приходить їхня перевірка і робить круглі очі: мовляв, нічого не знаємо. В результаті ми влітаємо на великі штрафи. Думаю, це такий спосіб поповнити бюджет», — вважає бухгалтер однієї з компаній, які торгують добривами.
Голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун також підтверджує, що після прийняття Податкового кодексу їм жити стало складніше: «Нас обдурили. Відібрали пільги на оплату ПДВ, пообіцявши натомість, що будуть відшкодовувати ПДВ за експорт зерна. Ми їм повірили, минуло три місяці — ніхто нічого не повертає. Мало того, нам тепер треба наймати бухгалтера, який розбирається в ПДВ. Де в селах взяти фахівців? А вже прийшли люди в погонах і відкривають кримінальні справи. Що стосується поборів, то вони зросли. 25-30% потрібно віддати, щоб тобі відшкодували ПДВ, інакше грошей не побачиш».
Представник Української бізнес ініціативи Юрій Савицький погоджується: бізнес обдурили, але наводить інші приклади. «Підприємцям обіцяли податкову амністію. Тобто якщо він добровільно зізнавався в ухиленні від сплати податків і платив частину суми в бюджет, то слідство закривало кримінальне провадження. А зараз провадження відкривають заново за тими ж фактами, але за іншими статтями Кримінального кодексу. І як це називається? Чи буде тепер довіра державі?» — запитує він.
Великому бізнесу пощастило більше — до них перевірки стали ходити рідше. «Прямого тиску на бізнес, яким він був раніше, не відчувається. У декотрих можуть спливати старі справи — там бувають додаткові перевірки», — розповів власник супермаркетів «Фуршет» Ігор Баленко.
При цьому через зниження прибутку податки у них навіть зменшилися. «У нас податки знизилися — доходи зменшилися, а витрати на комунальні послуги й зарплати зросли», — пояснив він.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас