Після короткострокового зміцнення гривня знову опиниться під тиском, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після короткострокового зміцнення гривня знову опиниться під тиском, - банкіри

Валюта
2803
Після короткострокового зміцнення гривня знову опиниться під тиском, однак регулятор здатний утримати її від істотної девальвації, вважають банкіри.
“Не дивлячись на фактори політичної нестабільності і паузи, що виникла в отриманні чергового кредитного траншу від МВФ, Національний банк здатний утримати курс в межах 26-27 грн/$1, згладжуючи пікові обсяги попиту та пропозиції валюти через валютні аукціони без зниження золотовалютних резервів. Протягом останніх двох тижнів НБУ активно брав участь у валютних торгах на міжбанківському ринку як з викупом, так і з продажем валюти в середньому на $40-60 млн залежно від ситуації на ринку “, – сказав голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.
За його оцінкою, зміцненню курсу гривні в перспективі сприятимуть традиційна активізація бізнесу, починаючи з другого кварталу, зміцнення взаємин з МВФ, а також початок продажу сільгосппродукції.
Аналогічної точки зору дотримується і заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Сергій Волков.
“У найближчі дні гривня, швидше за все, буде залишатися в діапазоні 26-27 грн / $ 1 грн … Курс долара повернувся в більш адекватний нинішній економічній і соціально-політичній ситуації діапазон”, – сказав банкір.
За його словами, тимчасове ситуативне зміцнення національної валюти на початку березня було викликано двома святковими вихідними і відкладеним в зв’язку з цією пропозицією валюти. Крім того, до 9 березня українським компаніям необхідно було сплатити податок на прибуток, що також посприяло значному збільшенню обсягів валюти на міжбанку.
“Традиційно під час серйозних курсових хвилювань регулятор виходив з підтримкою ринку. Продаючи на аукціонах валюту, НБУ зупиняв подальше зростання котирувань. Монетарна політика, що проводиться Нацбанком протягом останнього року, змогла допомогти валютному ринку практично повністю вийти з-під залежності зовнішніх факторів”, – сказав С.Волков.
За його оцінкою в найближчій перспективі підтримку курсу гривні можуть надати активізація бізнес-процесів у основних українських експортерів – аграріїв і металургів, що сприятиме зростанню надходження на міжбанківський валютний ринок експортної виручки і позитивно позначиться на балансі попиту і пропозиції.
Головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков вважає, що регулятор буде прагнути утримати курс гривні біля позначки 27 грн / $ 1 грн.
“Без великих надходжень валюти курс навряд чи стабілізується самостійно. Девальвація гривні при поточній економічній і політичній ситуації в Україні – явище природне. Зміцнити гривню може або різкий приплив валюти, або різке посилення регулятивної політики Національним банком”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас