Банки стали ефективніше протидіяти схемним валютним операціям, – НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки стали ефективніше протидіяти схемним валютним операціям, – НБУ

Валюта
682
Національний банк України (НБУ) констатує зменшення кількості схемних операцій в реєстрі щодо купівлі та/або перерахування іноземної валюти.
Як повідомив НБУ на веб-сайті, в лютому регулятор відхилив лише 706 операцій з купівлі валюти порівняно з 2,8 тис. відмов у листопаді і 6,7 тис. у грудні 2015 року.
Як нагадується в повідомленні, 18 грудня 2015 року та 29 січня 2016 року НБУ розіслав банкам України листи № 25-02002/101317 і № 25-0005/8349, в яких підкреслив, що банки є агентами валютного контролю і повинні перевіряти дотримання валютного законодавства.
“До грудня банки формально збирали певний перелік документів валютного контролю, могли навіть повідомити в службу фінансового моніторингу про підозрілі операції, але, незважаючи на це, вони включали операцію в реєстр і подавали в Національний банк. Регулятор був змушений самостійно зупиняти підозрілі операції замість банків. Основною метою листа було створити законодавчі підстави для того, щоб змінити підхід в цілому. І, як ми бачимо, це вже дає свої результати. Банки почали самостійно виявляти та зупиняти підозрілу діяльність”, – цитує прес-служба регулятора директора департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігоря Березу.
Він підкреслив, що у зв’язку з наданням банками більш повної інформації у Нацбанку немає необхідності відмовляти банкам з технічних причин, що призвело до значного зменшення кількості відмов з боку регулятора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас