МОЗ доручив регіонам почати скорочення ліжко-місць в лікарнях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ доручив регіонам почати скорочення ліжко-місць в лікарнях

Казна та Політика
1330
Вчора набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України № 51 від 01 лютого 2016 року “Про затвердження Методики щодо забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис.населення”.
Згідно з наказом, протягом місяця структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій повинні затвердити детальні покрокові плани оптимізації протягом 2016 ліжкового фонду закладів охорони здоров’я регіону з відповідними фінансовими розрахунками.
Структурним підрозділам надається можливість самостійно регулювати кількість лікарняних ліжок для стаціонарного лікування пацієнтів.
В процесі оптимізації слід враховувати структуру та рівень захворюваності та смертності населення регіону, дотримання вимог уніфікованих клінічних протоколів по госпіталізації пацієнтів в стаціонар, використання в лікувальному процесі сучасних медичних технологій, а також існуючу мережу закладів охорони здоров’я, їх ресурсне забезпечення, якість надання медичної допомоги, територіальні особливості тощо.
Нагадаємо, Кабінет міністрів скоротив граничний норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками (койко-місце) в розрахунку на 10 тис. населення з 80 до 60, зазначено в постанові №1024.
Серед основних показників, які свідчать про неефективність використання ресурсів – забезпеченість стаціонарними ліжками цілодобового перебування відповідно до чисельності населення. За даними ВООЗ в країнах Європейського регіону, де системи медичної допомоги вважаються ефективними, в розрахунку на 10 тис. населення цей показник становить 56,7 ліжок, в країнах Європейського Союзу – 52,8; високі показники в Білорусі і Росії – 110,5 і 81,8 відповідно, найнижчі – в Грузії і Швеції – 25,9. В Україні цей показник становить 87,9 (дані ВООЗ, 2013), що значно перевищує відповідні європейські показники.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас