Депутати попередньо дозволили відбирати гроші до рішення суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати попередньо дозволили відбирати гроші до рішення суду

Казна та Політика
2554
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо направлення в дохід держави коштів і доходів від них, отриманих злочинним шляхом, до винесення вироку судом.
За основу проект закону (№4057) підтримали 228 народних депутатів на засіданні парламенту в четвер.
За основу законопроект депутати підтримали з поправкою, запропонованою нардепом від фракції “Самопоміч” Оленою Сотник, згідно з якою при розгляді провадження про направлення в дохід держави цінностей, грошей, цінних паперів має бути доведено обставина, що кошти були передані третім особам від підозрюваного незаконним шляхом. Таким чином, за словами Сотник, буде чітко окреслено коло третіх осіб, у яких можуть бути вилучені кошти.
Як зазначив спікер парламенту Володимир Гройсман, буде створена робоча група для підготовки законопроекту до другого читання. Документ буде розглядатися Верховною Радою за повною процедурою.
Згідно з проектом закону, напрямок в дохід держави здійснюється в кримінальних провадженнях щодо ряду злочинів: привласнення, розтрата майна, заволодіння ним через зловживання службовим становищем (ст. 191 Кримінального кодексу України), створення злочинної організації (ст. 255 КК), прийняття пропозиції або отримання неправомірної вигоди службовою особою.
Документ передбачає, що повернення в дохід держави підлягають грошові кошти, валютні цінності, державні облігації, казначейські зобов’язання України, дорогоцінні метали і камені, в тому числі що знаходяться на банківських рахунках або на зберіганні у фінансових установах.
Крім того, напрямку в дохід держави підлягають доходи від цих коштів.
Законопроект передбачає, що напрям в дохід держави здійснюється в разі виявлення відповідних коштів в ході досудового розслідування, якщо їх власник не встановлений, або якщо їх власником є підозрюваний або треті особи, яким ці кошти були передані підозрюваним.
Разом з тим автор законодавчої ініціативи нардеп Іван Винник (фракція “Блок Петра Порошенка”) зазначив, що в ході дискусій були висловлені побоювання у зв’язку з тим, що закон введе презумпцію винновності, і підозрюваний зобов’язаний буде доводити законність отриманих ним коштів.
“Ми це знімаємо всюди. Тепер прокурор у своєму клопотанні повинен доводити незаконність отриманих підозрюваним або обвинуваченим особою коштів. Скрізь ми прибрали посилання на декларації”, – сказав І.Вінник, представляючи з трибуни парламенту положення узгодженої редакції законопроекту.
Згідно з документом, направлення в дохід держави коштів до вироку суду здійснюється, якщо підозрюваний переховується від слідства і суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, оголошення його в розшук і перебування в розшуку більше шести місяців.
Крім того, це можливо за умови закриття кримінального провадження в разі смерті підозрюваного, обвинуваченого, а також якщо закрито провадження щодо кримінального правопорушення, щодо якого не отримано згоду держави, яка видала особу (п.5 та 8 ч.1 ст. 284 КПК) .
Разом з тим в законопроекті прописаний порядок подачі прокурором і розгляду судом клопотання про направлення в дохід держави коштів, отриманих підозрюваним або обвинуваченим злочинним шляхом, до вироку суду.
Протягом року після направлення в дохід держави коштів їх власник може звернутися до суду з позовом про їх повернення, що буде можливо, якщо особа доведе законність отримання таких коштів.
У разі прийняття в цілому, закон набуває чинності на наступний після публікації день і діє протягом двох років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас