Нацбанк виступає за розвиток ринку деривативів для хеджування валютних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк виступає за розвиток ринку деривативів для хеджування валютних ризиків

Фондовий ринок
429
Національний банк України (НБУ) виступає за розвиток в країні ринку деривативів для підвищення ефективності механізму монетарної трансмісії в рамках імплементованої політики інфляційного таргетування.
“Вкрай необхідним є розвиток термінового ринку, валютного ринку. Сьогодні ми маємо гнучке курсоутворення, тобто курс у нас – нефіксований, тому суб’єктам господарювання необхідний інструмент, який дозволив би їм хеджувати свої валютні ризики”, – сказав заступник глави НБУ Олег Чурій під час презентації “дорожньої карти” переходу центробанку до інфляційного таргетування.
Він також звернув увагу на зареєстрований у Верховній Раді законопроект про розвиток ринку деривативів, який визначає так званий “ліквідаційний неттинг”.
“Цей механізм буде сприяти відкриттю між банками лімітів, оскільки зараз вони несуть істотні ризики під час своп-операцій: якщо їх контрагент потрапляє до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, тобто – стає неплатоспроможним, у банку виникають проблеми з виконанням другої частини цієї операції. Якщо зазначений закон буде прийнятий і виникне можливість ліквідаційного неттинга, цей ризик – неотримання коштів назад – буде усунутий “, – пояснив О.Чурій.
Як повідомлялося, Верховна Рада 17 березня буде обговорювати законопроекти в сфері фінансів і економіки. Передбачається, що будуть представлені вісім-дев’ять законопроектів в зазначений сфері, в тому числі про деривативів, регульованих ринках, а також про зняття мораторію на перевірки в сфері ринку цінних паперів.
Проект закону про деривативи підготовлено Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку і узгоджений з НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас