Кому хочуть пробачити кредити в валюті: Рада готує нову спробу реструктуризації позик (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому хочуть пробачити кредити в валюті: Рада готує нову спробу реструктуризації позик (інфографіка)

Кредит&Депозит
4521
Депутати незабаром повинні повернутися до розгляду закону про реструктуризацію валютних кредитів для народу: профільний комітет ВР рекомендував до розгляду відразу два законопроекти: урядовий (№4004) і альтернативний – депутатів (№4004-1). Запропоновано взяти за основу той, який набере більше голосів і доопрацювати його до другого читання.
Нагадаємо, кредити в валюті громадянам не видають з 2008 року, а законопроект про реструктуризацію, прийнятий в липні 2015 го, – ветував президент. У ньому пропонувалося перевести валютні кредити в гривню за курсом 5,05 грн / $. Але і платити у валюті за курсом 26-27 грн / $ люди теж не в змозі, тому питання потребує якнайшвидшого вирішення. Журналісти порівняли два документа (див. Інфографіку).
“Жоден з двох законопроектів не набрав на засіданні комітету більшості голосів, тому вирішили винести в сесійний зал обидва, – роз’яснив нам член комітету з фінансової і банківської діяльності Павло Різаненко. – Я голосував за урядовий, як більш зважений. Сподіваюся, що незабаром документи з’являться в порядку денному і депутати виберуть кращий “.
А ось громадський рух позичальників “Фінансовий майдан” – за депутатський варіант. За словами його глави Юлії Сало, “майдан” розробив його спільно з авторами-депутатами і сподівається, що Рада їх почує. “Ми пішли на всі можливі поступки, обмежили реструктуризацію сумою 2,5 млн грн, відмовилися від курсу 5,05 грн / $. Але нам навіть не говорять, скільки всього ми повинні. У НБУ є дані про 35 млрд грн боргу, а банкіри називають 120 млрд, раніше було 100 млрд. Немає до сих пір навіть реєстру боржників!” – обурюється Сало.
Фінаналітики незадоволені обома документами, але ймовірно депутати приймуть варіант Кабміну. “Якщо порівнювати 4004-1 з законом, прийнятим в 2015 р, то новий ще більш недопрацьований, – упевнений аналітик компанії “Простобанк Консалтинг” Іван Нікітченко. – Законопроект Кабміну визначає соціальним житло до 60 кв. м, і робить акцент на людях, взяли кредит саме для його покупки, а по депутатському площа квартири вже 140 м, і під реструктуризацію потрапляють і кредити, просто взяті під заставу цього житла – тобто на дачу, дороге авто, ще одну квартиру.
Норма про витрати на погашення кредиту не більше ніж в 35% доходу сім’ї в місяць означає, що крім списання 2/3 боргу, банку доведеться ще й збільшити термін погашення, так як зрозуміло, що при бажанні можна зробити офіційною зарплату у 2000 грн. Можна було просто написати в законі, що банки повинні списати все валютні кредити. Навряд чи 4004-1 буде прийнятий навіть у першому читанні “.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас