Без шансів? Чому ініціатива Яценюка про ринок землі приречена на провал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без шансів? Чому ініціатива Яценюка про ринок землі приречена на провал

Аграрний ринок
2546
Плани нинішнього уряду відкрити повноцінний ринок землі в Україні вже з початку січня 2017 є не більше ніж декларація про наміри, оскільки навіть якщо Кабінет міністрів встигне зробити все, що він запланував, селяни не дозволять реалізувати подібний крок.
Про це заявив президент Української аграрної конфедерації, екс-віце-прем’єр-міністр України з аграрних питань Леонід Козаченко.
“Головна і найбільш вагома причина — вони не довіряють владі. За останні десять років у нашій країні було зафіксовано кілька спроб ввести ринок землі — щонайменше, три. Кожна спроба була пов’язана з гучними корупційними скандалами за участю тодішніх керівників уряду”, — говорить експерт.
На думку Козаченка, це все шокувало селян, оскільки вони розуміли, що намагання керівництва спрямовані не на користь держави, не на користь реальних власників землі, а лише в інтересах певних корумпованих чиновників.
Він також підкреслив, що до проблеми скасування земельного мораторію треба підходити дуже виважено і залучати до її вирішення професійне співтовариство: аграрні й професійні об’єднання, громадськість.
“Має бути здійснено пілотний проект і проаналізовані отримані результати. Потрібно врахувати досвід європейських країн — як вони це все робили, якими були кінцеві і проміжні результати. Але найголовніше: влада, яка намагатиметься реалізувати цей задум, повинна володіти дуже високим рейтингом і довірою в суспільстві. В нинішніх умовах зробити це неможливо”, — резюмував Козаченко.
Нагадаємо, Кабмін пропонує відкрити ринок землі в два етапи — з 2017 року дозволити торгівлю державними землями сільськогосподарського призначення, а з 2019 року дозволити громадянам торгувати землею сільгосппризначення, які перебувають у приватній власності.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас