Кабмін пропонує дозволити торгувати землею вже з 2017 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує дозволити торгувати землею вже з 2017 року

Казна та Політика
612
Кабінет міністрів України пропонує відкрити ринок землі в два етапи – з 2017 року почати торгівлю державними землями сільгосппризначення, а з 2019-го дозволити громадянам торгувати землею сільгосппризначення, що знаходиться в приватній власності.
Про це йдеться в програмі дій уряду на 2016 рік, опублікованій на веб-порталі уряду.
Як очікується, необхідна законодавча база повинна бути сформована до кінця березня в вигляді законопроекту і подана в парламент.
«Такий крок дозволить створити повноцінний ринок землі, що дасть можливість власникам розпоряджатися своїм майном, сприятиме розвитку бізнесу і залучення інвестицій», – йдеться в програмі дій уряду.
Нагадаємо, в Україні до 1 січня 2017 року діє мораторій на продаж земель сільгосппризначення. Разом з тим, програма реформування економіки, схвалена ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом, передбачає відкриття ринку землі, як засобу залучення інвестицій і технологій в Україні. Крім того, на необхідності розробки законодавства для запуску і функціонування ринку землі не раз наполягав президент України Петро Порошенко.
В кінці лютого прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував продати на відкритому аукціоні 1 млн га державної землі, яка перебуває в тіньовому або корумпованому обороті. Всього в Україні налічується близько 10 млн га державних земель.
Експерти розділилися в думці з приводу скасування мораторію. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші вказують на те, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі зарубіжними компаніями.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас