Нацбанк хоче ввести новий інструмент підтримки банків замість стабкредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк хоче ввести новий інструмент підтримки банків замість стабкредитів

Кредит&Депозит
748
Національний банк України планує ввести новий інструмент підтримки ліквідності банків замість стабілізаційних кредитів під назвою Emergency Liquidity Assistance (ELA).
Про це повідомляється на сайті регулятора з посиланням на заяву заступника глави НБУ Олега Чурія в ході традиційної зустрічі з керівниками найбільших банків 14 березня.
За інформацією НБУ, новий інструмент являє собою поновлювану короткострокову кредитну лінію, якою банки зможуть скористатися в разі відтоку депозитів.
Як наголошується в повідомленні, правління НБУ вже затвердило концепцію нового інструменту і зараз він знаходиться в стадії впровадження.
Нагадаємо, НБУ своїми постановами №90 і №100 оптимізував інструменти управління ліквідністю банків, в тому числі надав банкам можливість використовувати механізм роловера, розширив перелік прийнятого в заставу забезпечення по кредитах і надав можливість збільшувати, зменшувати або проводити заміну застави. Зміни вступають в силу з 4 квітня 2016 року.
За оцінками НБУ, зазначені зміни дозволять банкам задовольняти свої короткострокові потреби в ліквідності. У той же час, підвищення гнучкості регулювання ліквідності банківської системи є необхідною умовою для ефективної реалізації монетарної політики в рамках режиму таргетування інфляції, перехід до якого планується до кінця 2016 року.
Раніше Національний банк з 17 лютого цього року надав доступ до операцій з підтримки ліквідності банкам, віднесеним до категорії проблемних, для ефективного виконання функції кредитора останньої інстанції.
Обсяг заборгованості українських банків перед Національним банком України за виданими кредитами рефінансування в лютому знизився на 4,147 мільярда гривень, або на 4,1%, – до 98,190 мільярда гривень.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас