У Білорусі не припиняється відтік вкладів населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусі не припиняється відтік вкладів населення

Кредит&Депозит
917
У Білорусі за січень-лютий термінові карбованцеві вклади населення скоротилися на 1,86 трлн рублів, або на 7,1%, у тому числі за лютий — на 368,9 млрд рублів, або на 1,5%.
Термінові валютні депозити населення за січень-лютий скоротилися на 1,9%, або на 142,4 млн доларів, у тому числі за лютий – на 1,5%, або на 116,6 млн доларів.
Слід зазначити, що термінові внески населення в банківській системі скорочуються з червня 2015 року, термінові валютні вклади — з листопада 2015 року.
У листопаді 2015 року в Білорусі був прийнятий декрет № 7, який розділив всі банківські вклади на два типи — відкличні (з правом дострокового вилучення коштів) і безвідкличні (строкові вклади, власники яких не вправі вилучити грошові кошти до закінчення терміну їх розміщення). Після прийняття декрету білоруські банки знизили дохідність за відзивними вкладами.
На думку економістів, поряд з нормами декрету зниження вкладів населення сьогодні пояснюється впливом на даний процес інших факторів.
«Доходи населення в реальному вираженні істотно знизилися, і на цьому тлі цілком можливо, що людям доводиться витрачати свої заощадження для підтримки певної якості життя», — вважає експерт Білоруського економічного дослідницько-освітнього центру Катерина Борнукова.
Аналітики фінансового ринку не прогнозують в 2016 році зростання банківських вкладів населення. Привабливість банківських депозитів в очах населення може навіть знизитися з 1 квітня, коли відсоткові доходи фізосіб з короткострокових банківських вкладів (рублевих — на термін до року, валютних — на термін до двох років) почнуть обкладатися прибутковим податком.
«Прибутковість по внесках з урахуванням прийдешнього оподаткування відсотків буде знижуватися. Передумов для підвищення відсоткових ставок по карбованцевих внесках не проглядається, оскільки Нацбанк дотримується жорсткої грошово-кредитної політики.Крім цього, доходи населення не ростуть. Тому поки не видно факторів, які могли б сприяти зростанню депозитів у банківській системі», — констатує економіст Антон Болточко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас