Підйом цін на нафту може сам по собі створити знижену спіраль на ринку, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підйом цін на нафту може сам по собі створити знижену спіраль на ринку, - експерти

Енергетика
594
Ціни на нафту виросли з мінімумів, зазначених у лютому 2016 року, викликавши побоювання, що такий підйом може сам по собі спровокувати знижувальну спіраль на ринку.
Вартість нафти WTI підскочила на 45% з 13-річного мінімуму, зазначеного в лютому цього року. Підйом нафтового ринку пов’язаний з очікуваннями заморозки видобутку низкою великих виробників нафти, включаючи Росію і Саудівську Аравію, а також з перебоями в поставках сировини з Нігерії та Іраку через пошкодження нафтопроводів.
У п’ятницю Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило в черговому звіті, що нафтовий ринок, можливо, вже досяг дна. Згідно з прогнозом МЕА, видобуток нафти в США в 2016 році зменшиться приблизно на 530 тис. барелів на добу (б / д).
Однак експерти попереджають, що істотний підйом цін на нафту за останній час може мати власні наслідки.
Зростання цін, ймовірно, підштовхне виробників сланцевої нафти знову збільшити видобуток, що зведе нанівець прогнози зниження виробництва нафти в США.
“Я побоююся, що при підйомі цін на нафту до $ 50 за барель, ринок зіткнеться з новою проблемою вже через півроку”, – відзначає головний аналітик Goldman Sachs по сировинному сектору Джеффрі Каррі.
На думку експерта, нинішні ралі на ринку, швидше за все, “приречені на провал”.
Для того щоб підйом ринку став стійким потрібно скорочення запасів нафти і нафтопродуктів, що є в даний момент досить високими, вважають експерти Goldman Sachs.
Схожа ситуація спостерігалася навесні 2015 року, коли ціна нафти WTI виросла на 40% з середини березня до початку травня, досягнувши $ 60,75 за барель. Підвищення цін дозволило виробникам укласти довгострокові контракти на поставку сировини і вкласти додаткові кошти в нарощування видобутку. Влітку минулого року число бурових установок знову почала зростати, оскільки компанії збільшили видобуток, що призвело до падіння цін до нових мінімумів у серпні.
Надлишок поставок нафти на світовий ринок, можливо, скоротився за останній час: видобуток нафти в США в грудні минулого року зменшилася в річному вираженні вперше з 2011 року, глобальне виробництво нафти, за оцінками МЕА, в січні-лютому 2016 року зменшилася на 0,7 %.
Однак Іран планує збільшити експорт нафти в цьому році. У минулі вихідні Ірану Биджан Намдара Зангане підтвердив плани наростити видобуток до досанкціонних 4 млн б / д, перш ніж країна буде готова приєднатися до заморожування рівня виробництва.
Підйом нафтового ринку супроводжується зростанням цін і на інші види сировини, включаючи золото, мідь і какао.
Аналітики, при цьому, чекають сигналів більш серйозного зростання попиту або більш значного скорочення виробництва сировинних товарів, які виправдали б підвищення цін.
“Ми просунулися дуже далеко вперед при занадто малій кількості даних”, – відзначає портфельний керуючий Oppenheimer Commodity Strategy Total Return Fund Джордж Цівіч. Експерт повідомив, що закрив позиції по міді, алюмінію і цинку минулого тижня.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас