Нелегальна торгівля міжнародним голосовим трафіком в Україні приносить шахраям мільйони доларів щорічно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нелегальна торгівля міжнародним голосовим трафіком в Україні приносить шахраям мільйони доларів щорічно

Кримінал
1968
Український державний центр радіочастот (УДЦР) повідомив, що тільки за один тиждень – з 25 лютого по 2 березня цього року він виявив 4856 порушень порядку маршрутизації міжнародного трафіку.
Директор інформаційно-телекомунікаційного напряму УДЦР Вікторія Трощенко розповіла, що левова частка зазначених порушень пов’язана з рефайлом, тобто підміною вхідного міжнародного голосового трафіку на нібито місцевий. Збитки, які завдають українським операторам технічно підковані зловмисники, можуть досягати мільйонів євро в рік.
Згідно офіційних даних міжнародних бірж, ціна на завершення міжнародного виклику на мережі українських операторів останні тижні коливається в межах 0,19-0,22 $/хв. У той же час за кордоном подібний міжоператорський тариф, який в подальшому формує роздрібну ціну, в основному на порядок нижче. У РФ – 4,5 центів, в Естонії – 1,9, в Литві – 1,4, у Польщі – 5 центів за хвилину. З найближчих країн-сусідів дорожче тільки в Білорусі – 33 цента за хвилину. Зловмисники знаходять обхідні шляхи і пропонують міжнародним операторам нижчі ставки за завершення дзвінків в Україні. При цьому вони порушують порядок взаємоз’єднання і не сплачують до бюджету податки. За даними УДЦР, щотижня працівники держпідприємства виявляють по п’ять-шість тисяч номерів, які використовуються для рефайлу.
На думку Вікторії Трощенко, стаття 361 Кримінального кодексу передбачає занадто м’які покарання для злочинців, які несанкціоновано втручаються в роботу телеком-мереж. Йдеться про 600-1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один дорівнює 17 грн.). Якби фінансова відповідальність вимірювалася десятками тисяч євро, то сумнівний заробіток від рефайлу втратив би свою привабливість. Вона припустила, що відповідальність за подібні правопорушення варто було б включити в площину Адміністративного кодексу. Представник УДЦР також вважає, що відповідні законодавчі зміни можна передбачити в законопроекті про електронні комунікації, який знаходиться на розгляді Верховної Ради. Крім цього способу, можна доповнити вже існуючий закон про телекомунікації або Адміністративний кодекс.
Інший шлях для викорінення рефайлу – зниження розцінок українських операторів до середньоєвропейських. Однак найбільші стільникові компанії – Київстар, Vodafone Україна і lifecell – на які припадає понад 90% вхідного міжнародного трафіку, навряд чи підуть на цей крок по своїй волі. За неофіційними оцінками, їх доходи від цього виду діяльності складають приблизно 20% від загального заробітку. А в Національній комісії регулювання зв’язку та інформатизації відповідних важелів впливу, окрім умовлянь, немає.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас